447917
Buitenland

Bondskanselier benadrukt ’tijdelijk verblijf’ voor vluchtelingen

Merkel: Na de oorlog terug naar Syrië

Amsterdam - Wie naar Europa is gekomen op de vlucht voor de oorlog in Syrië en Irak, moet terug zodra die oorlog voorbij is. Met die woorden probeert Angela Merkel de criticasters van haar vluchtelingenbeleid stil te krijgen.

De populairiteit van de Duitse kanselier daalt gestaag sinds ze de grenzen van haar land onvoorwaardelijk opende voor oorlogsvluchtelingen en de gelukszoekers in hun kielzog. Vorig jaar kwamen er 1,1 miljoen asielzoekers naar de bondsrepubliek.

Met cruciale deelstaatverkiezingen op komst probeert Merkel de schade te beperken. „We moeten deze mensen duidelijk maken dat hun verblijf hier tijdelijk is”, zei de politica op een partijbijeenkomst van haar eigen CDU. „Als er vrede is in Syrië, en als Islamitische Staat in Irak verslagen is, verlangen we dat ze terugkeren.”

Zeventig procent van de mensen die in de jaren negentig op de vlucht voor de Joegoslavische oorlogen naar Duitsland kwamen zijn volgens Merkel ook terug naar huis gegaan toen er op de Balkan vrede was.

Behalve de deelstaatverkiezingen en de opkomst in de peilingen daarvoor van Alternative für Deutschland heeft Merkel ook Horst Seehofer, leider van zusterpartij CSU, te vrezen. De man uit Beieren wil de federale regering voor het gerecht slepen als de instroom van migranten niet snel wordt teruggedrongen.