Nieuws/Buitenland
447923
Buitenland

Europol: 10.000 jonge migranten vermist

Amsterdam - Zeker 10.000 kindvluchtelingen worden sinds hun aankomst in Europa vermist. Europol vreest dat ze in de handen zijn gevallen van mensenhandelaren.

In Italië alleen al gaat het om 5000 kinderen, zegt Brian Donald van de Europese politie-organisatie tegen The Observer. Volgens hem heeft een uitgebreid pan-Europees crimineel netwerk het op de vluchtelingen voorzien. „Niet alle 10.000 kinderen worden door criminelen uitgebuit, sommige zullen bij familie zijn beland. Maar wij weten niet waar ze zijn, wat ze doen, en met wie ze zijn.”

Volgens Save the Children zijn vorig jaar 26.000 kinderen zonder begeleiding naar Europa getrokken. Een kwart van de meer dan één miljoen migranten was onder de achttien, volgens een schatting van Europol.

Europol-baas Donald zegt bewijs te hebben dat minderjarige migranten seksueel worden uitgebuit. „Er is de laatste anderhalf jaar een complete infrastructuur ontstaan om de migrantenstroom uit te buiten. In sommige Duitse en Hongaarse gevangenissen zit het merendeel van de criminelen vast vanwege misdrijven in die hoek.”