Nieuws/Buitenland
447941
Buitenland

Neonazi’s mishandelen asielzoekers

Zweden bereikt kookpunt

STOCKHOLM - De dood van een 22-jarige medewerkster van een asielzoekerscentrum, bezweken aan steekwonden toegebracht door naar verluidt een 15-jarige Somalische migrant, lijkt de lont te zijn geweest in het Zweedse kruitvat.

Vrijdagavond verzamelden honderden woedende Zweden zich in hartje Stockholm. De demonstratie liep uit op een spontane vechtpartij waarbij meerdere jongeren die er niet ’Zweeds’ genoeg uitzagen in elkaar werden geslagen. Volgens een politiewoordvoerder had de menigte „geen ander doel dan migrantenkinderen aan te vallen”.

Minister van Binnenlandse Zaken Ygeman reageerde door te zeggen dat „de racistische groepen die dreigementen en haat naar onze straten brengen met kracht tegemoet moeten worden getreden”. De bewindsman spreekt van een „zorgwekkende ontwikkeling”.

Zeker drie mensen zijn opgepakt, en volgens lokale media in de ochtend alweer vrijgelaten. De gemaskerde aanvallers hebben „banden met hooliganbendes uit Stockholm”, melden de autoriteiten. Een verslaggever van Aftonbladet zegt dat zeker twee arrestanten sjaals van de Poolse club Lech Poznan droegen, en dat hij ook Poolse vlaggen heeft gezien.

De ’Zweedse Verzetsbeweging’, een club van neonazi’s, zette na de aanvallen een verklaring online. De relschoppers „hebben het gebied rond het centraal station, waar veel criminele immigranten uit Noord-Afrika rondhangen, schoongeveegd. Deze criminele immigranten hebben lange tijd Zweden beroofd en gemolesteerd”, schrijft de Verzetsbeweging. „Het ontbreekt de politie duidelijk aan middelen om deze uitzinnige praktijken de kop in te drukken. We zien geen andere mogelijkheid dan zelf de straffen uit te delen die deze lui verdienen.”

Flyers met dezelfde tekst werden aan de naar schatting 200 deelnemers aan de anti-vluchtelingenmars uitgedeeld. „Als de Zweedse straten niet meer veilig zijn voor gewone Zweden, is het onze plicht het probleem op te lossen.” De neonazi’s dreigen met nog meer aanvallen tegen ’jonge criminele migranten’.

Vijf of zes deelnemers aan een tegendemonstratie zijn tegen de grond gewerkt. Een getuige stelt: „Ze begonnen gewoon lukraak in te slaan op mensen met een donkere huidskleur.” „We hebben niets uitgelokt”, verzekert Sandra Kurén in gesprek met Aftonbladet. „Ze gebruikten vlaggenstokken als wapen.” Alex Monsalves, een Zweed van Chileense komaf: „Ze sloegen me, ook in mijn gezicht. Ik belandde op de grond, maar ook toen bleven ze me schoppen.”

Zweden neemt per hoofd van de bevolking de meeste asielzoekers op: vorig jaar 163.000 op een bevolking van tien miljoen. Tientallen asielzoekerscentra werden afgelopen jaar aangevallen.