Nieuws/Buitenland
447943
Buitenland

Turkije: Russen schonden luchtruim opnieuw

ANKARA - Turkije heeft de Russische ambassadeur zaterdag ter verantwoording geroepen. Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken vloog vrijdag een Russisch vliegtuig (SU-34) ondanks meerdere waarschuwingen het Turkse luchtruim binnen. In een verklaring zegt Turkije dat dit een signaal is dat Rusland er op uit lijkt de situatie te willen doen escaleren.

In november schoten de Turken een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht boven het grensgebied van Turkije en Syrië. Rusland kondigde daarna economische sancties af tegen Turkije. Ankara stelt dat het vliegtuig, dat rebellen in het noordwesten van Syrië bestookte, het Turkse luchtruim schond. Moskou bestrijdt dat. De ruzie tussen Ankara en Moskou liep daarna op. De Russische overheid laat bijvoorbeeld vanaf 1 januari geen werk meer uitvoeren door Turkse ondernemingen in de bouw, in de toerisme- of in de dienstensector.

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, roept Rusland op om ,,verantwoordelijk te handelen en het NAVO-luchtruim volledig te respecteren''. ,,Eerdere incidenten hebben aangetoond hoe gevaarlijk dergelijk gedrag is'', zegt hij verder in een verklaring. Stoltenberg vraagt Rusland alle nodige maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat dergelijke schendingen niet weer gebeuren. ,,De NAVO is solidair met Turkije en steunt de territoriale integriteit van onze bondgenoot.''

De Turkse president Tayyip Erdogan zegt zaterdag dat hij een ontmoeting wil met de Russische president Vladimir Poetin.