Nieuws/Binnenland
447953
Binnenland

Asielzoekers Amsterdam naar 16e pand

AMSTERDAM - Een groep uitgeprocedeerde asielzoekers van de actiegroep 'Wij Zijn Hier' in Amsterdam heeft zaterdag voor de zestiende keer een pand betrokken. De groep van zestig asielzoekers liet weten dat ze een leegstaand kantoorpand in Amsterdam Overamstel hebben gekraakt.

De vluchtelingen uit landen als Somalië, Soedan en Eritrea zwerven al sinds september 2012 door de hoofdstad van pand naar pand, uiteenlopend van de Vluchtkerk tot de Vluchtgarage. Halverwege deze maand vonden de asielzoekers tijdelijk onderdak in een loods van de Schram Film Studio's in Amsterdam-Noord nadat ze een gekraakt pand in Amsterdam-Zuidoost moesten verlaten.

De vluchtelingen willen geen gebruikmaken van de nachtopvang van de gemeente, de zogeheten bad, bed en brood-voorziening (van 17.00 uur tot 09.00 uur de volgende ochtend), omdat ze dan overdag op straat moeten leven. De groep weet niet hoe lang ze op de nieuwe plek kan blijven wonen. ,,Er is nog geen contact geweest met de eigenaar van het pand'', aldus een woordvoerder.