Nieuws/Binnenland
447970
Binnenland

'Uitbraak zikavirus in VS onwaarschijnlijk'

WASHINGTON - Een grote uitbraak van het door muggen verspreide zikavirus in de Verenigde Staten is volgens gezondheidsfunctionarissen onwaarschijnlijk, meldde nieuwszender ABC vrijdag.

Het virus zal zich niet snel naar de VS verspreiden, stelt directeur Anthony Fauci van het Nationaal Instituut voor Allergie en Infectieziekten. Hij voegde er wel aan toe dat het instituut het probleem niet lichtvaardig neemt. Fauci: "Wat wij doen is ons voorbereiden op een grote uitbraak, maar in werkelijkheid denken wij dat het niet zover zal komen."

Voor zover bekend is in de Verenigde Staten tot nu toe een besmettingsgeval bekend.

Vooral in Brazilië is het probleem urgent. In het Zuid-Amerikaanse land zijn al zeker 3893 verdachte gevallen gemeld, meer dan dertig keer meer in een jaar tijd sinds 2010. Maar ook in andere landen in Midden- en Zuid-Amerika is het virus inmiddels opgedoken.

Het zikavirus wordt verspreid door een muggenbeet. Zwangere vrouwen lopen de meeste risico's omdat het virus kan leiden tot ernstige afwijkingen bij pasgeborenen.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO komt maandag in spoedberaad bijeen om te bepalen of de verbreiding van het zikavirus geldt als een zogenoemd wereldwijd noodgeval.