Nieuws/Binnenland
447971
Binnenland

Prader-Willi Huis niet meer onder toezicht

MÛNEIN - De zorg in het Prader-Willi Huis in het Friese dorp Mûnein (Moleneind) is sterk verbeterd. Het tehuis staat daarom niet meer onder toezicht, meldde de Inspectie voor de Gezondheidszorg vrijdag.

Het Prader-Willi Huis is een kleinschalige 24 uurswoonvorm voor mensen met het Prader-Willi syndroom. Dat is een aangeboren combinatie van onder andere spierzwakte, onbedwingbare eetlust en een aantal verschillende uiterlijke kenmerken. Het huis telt veertien bewoners, voornamelijk kinderen en tieners.

Het huis stond sinds juli onder toezicht. Verzorgers wisten niet goed hoe ze moesten zorgen voor mensen met het zeldzame syndroom. De patiënten kregen hun medicijnen van mensen die geen medicijnen mochten verstrekken. Slaapkamers gingen 's nachts op slot en sommige bewoners droegen handschoenen die aan hun pyjama's waren vastgetapet. Het tehuis is in september en december weer gecontroleerd en nu blijkt dat de kennis van de medewerkers is verbeterd, dat de dossiers zijn vooruitgegaan en dat het beleid voor vrijheidsbeperking op orde is.