Nieuws
447996
Nieuws

Beurstumult duwt belegger naar spaarpot

AMSTERDAM - De eerste beursmaand van het jaar is op z’n zachtst gezegd enerverend verlopen. En dat laat Nederlandse particuliere beleggers duidelijk niet onberoerd. Sterker: de turbulentie op de beurs maakt de mager renderende spaarrekening plots weer aantrekkelijker.

Van ’vol goede moed beginnen’ aan het nieuwe beursjaar was dit jaar duidelijk geen sprake. De malaise op de grondstoffenmarkten en zorgen over de Chinese economie bleven de markten kwellen. Dit alles heeft ook zijn weerslag op de ING Beleggersbarometer, waarmee de bank het gemoed van de Nederlandse particuliere belegger peilt. De graadmeter zakte in januari naar 116 punten. Daarmee staat het pijltje nog steeds in het positieve gedeelte, maar het is een flinke duik ten opzichte van de 131 punten van december.

Zoektocht naar rendement

„Beleggers worden toch wat angstig. Niet alleen over de vooruitzichten voor de beurs, maar ook voor de economische situatie”, constateert Bob Homan, hoofd ING Investment Office. „De opgaande economische cyclus duurt toch alweer sinds 2009. Dus beleggers vragen zich af: vallen we niet terug in een recessie? Waarschijnlijk volgens de oude wijsheid: wat er nu op de beurs gebeurt is een voorbode van wat er over een halfjaar in de ’echte economie’ gebeurt. Het sentiment is fragiel, beleggers leggen momenteel alles negatief uit. Maar in mijn ogen ligt een economische recessie op korte termijn niet in de lijn der verwachtingen.”

En in die omstandigheden op de beurs begint de spaarrekening weer te lonken, ook al zijn de rentes inmiddels onder de 1% gezakt. Homan: „Eerder zag je op de markten een ’zoektocht naar rendement’. Consumenten zagen de spaarrentes dalen en dachten: dan ’moet’ ik ook naar beleggen. Door de turbulentie op de markten ontstaat er weer een spanningsveld. Enerzijds verdienen consumenten nog steeds niks op de spaarrekening. Maar aan de andere kant denken zij: straks heb ik drie jaar nodig om de koersdalingen op de beurs goed te maken met het dividend.”

Saldo laten groeien

Spaarzaam volkje als wij zijn, valt die afweging steeds meer in het voordeel van sparen uit, blijkt uit de ING-enquête. Vorig jaar januari had nog 1 op de 5 beleggers nog plannen om méér te gaan beleggen. Dit jaar is dat nog 1 op de 7. Het meest populaire voornemen is nu - jawel - sparen.

„Dat krijg je ervan, met die schommelingen op de beurzen”, zegt Homan met een knipoog. „Hoe lager de spaarrentes gaan, hoe meer mensen gaan sparen, lijkt het wel. Nu de opbouw van vermogen niet uit de rentevergoeding komt, storten mensen nog maar wat meer geld op de rekening, om het saldo op die manier te laten groeien. Daarnaast denk ik dat de grote toestroom van particuliere beleggers op de beurs wel achter ons ligt.”

Niet hooggespannen

De ondervraagde beleggers hebben in elk geval geen al te hooggespannen verwachtingen voor de komende maanden. Voor eind april voorspellen zij een stand van 428 punten voor de AEX-index. Dat is pakweg drie punten hoger dan nu. Een „realistische inschatting”, vindt Homan. „Met de huidige bewegingen op de beurzen moet je als belegger stalen zenuwen hebben. Dus ik kan me voorstellen dat beleggers zich even kalm houden en hun dividend ophalen.”

Als ’terzijde’ vroeg ING beleggers ook nog naar hun mening over een taks op CO2-uitstoot. Daardoor zouden producten die relatief veel uitstoot met zich meebrengen, zoals vliegtickets en benzine hoger aangeslagen worden. De helft van de ondervraagden ziet daar echter niets in. Een ’beloning voor goed gedrag’, zoals subsidie op zonnepanelen of elektrische auto’s, kan op meer applaus rekenen. „Subsidie heeft natuurlijk wel als risico dat het erg duur kan worden voor de schatkist”, zegt Homan. „Maar in het algemeen denk ik dat ook hier het aloude adagium geldt: belonen werkt beter dan bestraffen.”