Nieuws/Buitenland
448010
Buitenland

'Nog steeds hongerdoden in Madaya'

BEIROET - Er sterven nog steeds inwoners van de belegerde Syrische stad Madaya door ondervoeding. Ook zouden er geen dokters meer aanwezig zijn in de stad, waarschuwde Artsen zonder Grenzen (AzG).

Sinds de komst van het laatste konvooi met hulpgoederen eerder deze maand, zouden volgens AzG nog eens zestien mensen zijn gestorven in Madaya. De organisatie noemt het ,,onacceptabel'' dat nog steeds inwoners sterven door ondervoeding en ernstig zieke mensen niet zijn geëvacueerd.

Volgens AzG zijn in Madaya, waar ongeveer 20.000 mensen wonen, ongeveer 320 mensen zwaar ondervoed. Van hen zijn er 33 zeer ernstig aan toe.

De situatie in Madaya staat niet op zichzelf. Volgens de hulporganisatie zitten in heel Syrië naar schatting 1,5 tot 2 miljoen mensen vast op plekken die worden belegerd door het regeringsleger of oppositiegroepen. In een stad als Moadamiyah zouden ook mensen bedreigd worden door de hongersdood. Op veel plekken wordt de aanvoer van hulpgoederen onmogelijk gemaakt, aldus AzG.

De VN en het Syrische Rode Kruis stuurden eerder deze maand konvooien naar Madaya en Zabadani, dicht bij de Libanese grens en naar de plaatsen Foua en Kafraya in het noordoosten van het land.