Nieuws/Binnenland
448014
Binnenland

Jos Wienen bagatelliseert cijfers

’Geen reden tot zorg’

KATWIJK - Hoewel asielzoekers die in ons land te gast zijn in 2015 duizenden keren in opvangcentra over de schreef gingen, is dit een „redelijk vanzelfsprekend beeld”. Dat vindt althans de voorzitter van de adviescommissie Asiel en Integratie van de VNG, Jos Wienen, die tevens burgemeester van Katwijk is.

Kijkend naar de landelijke lijst van meldingen beweert Wienen dat er geen reden tot zorg is voor burgers die geconfronteerd worden plannen voor een opvanglocatie voor asielzoekers in de buurt. ,,Als je kijkt naar de omvang van de groep is er best een groot aantal incidenten, vooral onderling. Dat is een redelijk vanzelfsprekend beeld. Als je veel mensen bij elkaar brengt krijg je incidenten, helemaal mensen uit stressvolle situaties”, meent de VNG-voorman, die een hoofdrol speelt in de asielopvang.

Wienen kwam afgelopen week onder vuur te liggen omdat hij misdragingen in azc’s onder de pet had gehouden. Volgens de CDA’er zou publicatie van deze incidenten 'stigmatiserend' werken voor asielzoekers. Nadat hij zich in een interview op de borst had geklopt over zijn aanpak, kreeg hij vanuit de Tweede Kamer de volle laag.

Vervolgens publiceerde de burgemeester alsnog een persbericht met daarin het aantal asiel-incidenten in zijn gemeente. Toch is volgens Wienen 'absoluut geen sprake' van een draai. ,,Ik geef gewoon de feiten, maar wél met een referentiekarakter. Ik zie geen enkele aanleiding om van de groep asielzoekers de incidenten ineens apart te melden.”

Wienen zegt dat ernstige situaties, zoals zedenmeldingen rond asielzoekers, hard moeten worden aangepakt. ,,Ja, er is zeker een aantal zeer ernstige zaken. Dat zijn er relatief gezien niet zo veel. Er is daarom zeker geen reden om te zeggen: hier is sprake van een groep met een overmatige criminele achtergrond of extra risico's. Sterker nog: die cijfers zijn bij asielzoekers aanzienlijk lager dan bij de gewone Nederlandse bevolking. Er is dus geen sprake van een enorme vergroting van de criminaliteit of de onveiligheid.”

Lees meer: Agressie, geweld en diefstal