Nieuws/Binnenland
448025
Binnenland

Aantal opleiders daalt licht

Rijinstructeurs uit de bocht

Rijswijk - Zestien rijinstructeurs mogen geen autorijlessen meer geven. De docenten zijn hun bevoegdheid kwijtgeraakt omdat ze het afgelopen jaar zakten voor hun praktijkbijscholing. Ook in de twee herkansingen ging het faliekant mis, zodat ze hun lesauto aan de kant moeten zetten.

Dat blijkt uit cijfers van het instituut voor examinering en certificering voor de mobiliteitsbranche (IBKI). ,,Deze instructeurs slagen er zelfs na drie keer niet in te laten zien dat ze les kunnen geven. Vandaar dat hun licentie is ingetrokken”, zegt directeur Jim Schouten. ,,Aspirant automobilisten moeten er op kunnen vertrouwen dat ze te allen tijde door een goede docent worden opgeleid die zelf van alle regels op de hoogte is en de leerstof kan overdragen.”

Ons land telt zo’n 15.000 rijinstructeurs die allemaal om de vijf jaar een bijscholing moeten volgen en die met succes dienen af te sluiten. ,,Per jaar gaat het om een paar duizend kandidaten, die vrijwel allemaal slagen. Op zich gaat het maar om een paar procent van het totaal dat faalt”, stelt Schouten. ,,Maar het is van groot belang dat docenten regelmatig zelf worden getoetst en bijgeschoold omdat er voortdurend regels veranderen in het verkeer.”

Verlopen

Het IBKI meldt dat er ook nog 835 rijinstructeurs waren die hun certificaat hebben laten verlopen. Tegenover dit ’verlies’ van rijdocenten staat een nieuwe aanwas van 466 instructeurs die het afgelopen jaar hun lesbevoegdheid juist haalden. Niet alleen slinkt daarmee het aantal leraren, ook het aantal rijscholen daalt. Volgens cijfers van het CBR stonden er in 2014 nog 8144 bedrijven ingeschreven, vorig jaar was dat afgenomen tot 7979 stuks.

,,De afname van rijscholen verbaast ons niet. Jaren terug konden we het ook met 5000 af”, zegt Tom Huyskens van brancheorganisatie Bovag. ,,Er is sprake van een wildgroei, maar laten we hopen dat de scholen die nu verdwijnen tegelijkertijd een kwaliteitsslag maken. Dat de goede overblijven. Nu zijn er tal van scholen die voor een habbekrats lessen aanbieden, klanten vooraf laten betalen en dan met de noorderzon vertrekken.”