Nieuws/Binnenland
448034
Binnenland

Bijeenkomst over azc afgelast na bedreiging

ENSCHEDE - Een bijeenkomst over het te bouwen asielzoekerscentrum in Enschede gaat niet door vanwege bedreigingen. Dat heeft de gemeente vrijdag bekendgemaakt. "Helaas moet ik constateren dat wij op dit moment de openbare orde en veiligheid rond de bijeenkomst onvoldoende kunnen garanderen", zei burgemeester Onno van Veldhuizen in een verklaring.

Tijdens de bijeenkomst van de Stadsdeelcommissie Oost zouden omwonenden en betrokkenen uitleg krijgen over de conceptovereenkomst die de gemeente Enschede met het COA sloot over de opvang van asielzoekers.

Volgens een woordvoerder wordt er nagedacht over een andere manier om omwonenden en andere betrokkenen te informeren. Het "openbare karakter van de bijeenkomst" zorgde volgens de woordvoerder voor de beveiligingsproblemen.

Van Veldhuizen betreurt het afgelasten. "We zien dat de democratie steeds vaker het slachtoffer dreigt te worden van intimidatie, dreiging en geweld. Dat is onacceptabel."

Het geplande asielzoekerscentrum in het Eschmarkerveld leidde al eerder tot ophef. Eind oktober werden bij een demonstratie tegen het centrum al arrestaties verricht wegens mishandeling, belediging en het brengen van de hitlergroet. Een maand later werden er varkenskoppen neergelegd bij het terrein waar het asielzoekerscentrum moet verrijzen.