448039
Buitenland

Cameron: EU-voorstel niet goed genoeg

LONDEN - De Britse premier David Cameron vindt een voorstel van de Europese Unie over heronderhandeling van het Britse EU-lidmaatschap ,,niet goed genoeg''. Volgens Cameron moet er meer werk verzet worden door beide partijen om tot een akkoord te komen. Hij zei dat vrijdag voor de BBC-televisie.

In de aanloop naar een referendum in Groot-Brittannië over een mogelijke 'Brexit', waarbij het land uit de Europese Unie treedt, probeert Cameron via onderhandelingen betere voorwaarden te scheppen voor het EU-lidmaatschap. "Er is meer werk nodig, maar we boeken vooruitgang", voegde de premier toe.

Hij verwees naar een voorstel voor de invoering van een "noodrem" op migratie. Die zou Groot-Brittannië in staat moeten stellen bepaalde voordelen voor werknemers die vanuit EU-landen naar Groot-Brittannië komen af te schaffen als het sociale stelsel in gevaar dreigt te komen.

Cameron praat zondag verder met EU-president Donald Tusk in Londen. Bronnen dicht bij de onderhandelingen zeggen dat Tusk hoopt sommige van de meest netelige kwesties, met name rond de migratie, dit weekeinde glad te strijken. Hij kan dan begin volgende week al een ontwerp-pakket aan hervormingen naar de andere 27 leiders sturen in de aanloop naar een Europese top op 18 en 19 februari in Brussel.

Maar Cameron, die behoefte heeft aan een besluit dat zijn eigen eurosceptische critici tevreden stelt, zei dat hij geen haast heeft. Het Britse referendum zal uiterlijk eind volgend jaar worden gehouden, maar velen geloven dat Cameron het probleem al binnenkort wil oplossen.