Nieuws/Buitenland
448086
Buitenland

Aarde knalde frontaal op andere planeet

LOS ANGELES - De aarde is, toen hij nog piepjong was, frontaal op een andere planeet geknald. Die planeet, Theia, spatte daardoor uit elkaar. Uit de brokstukken ontstond de maan, maar de resten zijn ook opgezogen door de aarde. Met andere woorden: de aarde bestaat eigenlijk uit twee planeten.

Een groep wetenschappers concludeert dat vrijdag in het belangrijke wetenschapsblad Science. Het was al langer bekend dat er een botsing tussen de aarde en Theia moet zijn geweest. Dat zou ongeveer 4,5 miljard jaar geleden moeten zijn gebeurd, toen de aarde 100 miljoen jaar oud was. Maar het was nog niet duidelijk hoe de botsing ging en wat daarvan terug te vinden is.

Om het verleden te achterhalen, keken de onderzoekers naar de chemische 'vingerafdruk' van zeven stenen die astronauten hadden meegenomen van de maan. Die vergeleken ze met zes vulkanische stenen uit het binnenste van de aarde. De stenen waren helemaal gelijk aan elkaar, wat betekent dat ze dezelfde afkomst moeten hebben.

Om dat mogelijk te maken, moet er bij de botsing een enorme kracht zijn vrijgekomen. Daaruit leiden de onderzoekers af dat de knal tussen de aarde en Theia frontaal moet zijn geweest. ,,Theia is grondig door de aarde en de maan gemengd en gelijkmatig verdeeld. Dat verklaart waarom we geen verschillende vingerafdruk zien'', zeggen de wetenschappers.

Een andere theorie is dat Theia destijds langs de aarde is gescheerd. Daarbij zou de planeet in stukken zijn gescheurd. De resten zouden in een baan rond de aarde zijn gekomen, wat wij nu zien als de maan. Maar in dat geval zouden de stenen op de maan moeten verschillen van de stenen op aarde, omdat ze een andere afkomst hadden.