Nieuws/Binnenland
448105
Binnenland

COLUMN EPCO ONGERING

Snelheid

De snelste weg van Amsterdam naar Lelystad is over het water.

Als je door de Oranjesluizen vaart en op open water gas geeft, heb je geen last meer van wettelijke snelheidsbeperkingen. Een keer heb ik met een zeer ervaren crew in een 'Top Gear-achtige' uitdaging van een snelle auto tegen een snelle boot over het Markermeer mogen racen.

Oudheid

Op sommige momenten vlogen we met 135 kilometer per uur over het water. Als ik dit aan andere watersporters vertel, krijg ik standaard de vraag: waarom zou je zo hard gaan? Het antwoord is simpel: omdat snelheid leuk is. Al minstens sinds de Griekse oudheid is de mens gefascineerd door snelheid. De wedrennen met paarden in de Romeinse arena's trokken destijds tienduizenden dolenthousiaste toeschouwers.

Oefening

De oorsprong van snelheidswedstrijden ligt waarschijnlijk in de oorlogvoering. Mensen met de snelste en wendbaarste strijdwagens hadden immers de beste kans om te winnen en wedstrijden waren een mooie oefening op de oorlogsvoering. Dat is veranderd sinds de industriële revolutie, want we gaan nu harder dan ooit en maken vooral snelheid voor de fun.

Krijger

Snelheid haalt nu niet zozeer de krijger in je naar boven, maar het kind. Want geen bevolkingsgroep is zo competitief als kinderen. Overal maken ze snelheidswedstrijdjes van en ze vinden het altijd prachtig om hard te gaan. In de auto, op een zeilboot of in een speedboot. Daarom: wil je de jeugd bij het watersporten houden, dan moet je zorgen dat ze hard kunnen gaan. En ook hele oude kinderen vinden dat prachtig.