Nieuws/Buitenland
448107
Buitenland

Januari: tien keer meer asielzoekers

Amsterdam - Het aantal migranten dat sinds het begin van het jaar naar Europa is getrokken blijft records breken.

In vier weken tijd staken er, zo blijkt uit cijfers van de UNHCR, al tien keer meer asielzoekers de Middellandse Zee over dan in heel januari 2015: maar liefst 54.518 om 5550. Vorig jaar duurde het tot eind april, begin mei om dat totaal te halen.

Wie de cijfers van maand tot maand vergelijkt, ziet sinds november wel degelijk een daling van het aantal bootvluchtelingen in Griekenland en Italië. Vergeleken met december is er zelfs sprake van een ruime halvering.

!function(e,t,i,n,r,d){function o(e,i,n,r){t[s].list.push({id:e,title:r,container:i,type:n})}var a="script",s="InfogramEmbeds",c=e.getElementsByTagName(a),l=c[0];if(/^\/{2}/.test(i)&&0===t.location.protocol.indexOf("file")&&(i="http:"+i),!t[s]){t[s]={script:i,list:[]};var m=e.createElement(a);m.async=1,m.src=i,l.parentNode.insertBefore(m,l)}t[s].add=o;var p=c[c.length-1],f=e.createElement("div");p.parentNode.insertBefore(f,p),t[s].add(n,f,r,d)}(document,window,"//e.infogr.am/js/dist/embed-loader-min.js","vluchtelingen_jan16","interactive","Vluchtelingen jan16");

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie zijn 57 procent van de geregistreerde asielzoekers volwassen mannen.

Ondertussen is de uitspraak van eurocommissaris Timmermans dat zestig procent van de migranten economisch vluchteling is, ook door de buitengrensbewakers van Frontex tegengesproken. Volgens die organisatie is slechts elf procent van de migranten afkomstig uit landen waarvan de inwoners niet automatisch een vluchtelingenstatus krijgen.