Nieuws/Binnenland
448111
Binnenland

Twee Nederlanders op most wanted-lijst

Amsterdam - Europol komt nu ook met een ’ Most Wanted’-lijst, vergelijkbaar met die van de Amerikaanse FBI. De website ( www.eumostwanted.eu) met daarop de smoelen van Europa’s 45 meest gezochte misdadigers is sinds vandaag bereikbaar. De Europese politieorganisatie hoopt op de hulp van het publiek bij het traceren van deze voortvluchtige misdadigers. Op de lijst staan ook twee Nederlanders.

De eerste twee getoonde verdachten zijn Salah Abdeslam en Mohamed Abrini, beiden genoemd als daders van de barbaarse terreuracties in Frankrijk november vorig jaar. Salah Abdeslam wordt betiteld als ’zeer gevaarlijk en gewapend’. Mohamed Abrini werd op 11 november gefilmd, twee dagen voor de aanslagen in Parijs, bij een tankstation samen met Salah Abeslam in Resson, langs de snelweg naar Parijs. Abrini was de bestuurder van de Renault Clio die is gebruikt voor de aanslagen in Parijs.

Op de website komen alleen ’de ergste van de ergste’ misdadigers en terroristen. Of, zoals Europol stelt: ,,high-profile, internationaal gezochte criminelen en terroristen”. Burgers kunnen via de website anoniem meldingen verstrekken. De website is beschikbaar in 17 Europese talen.

Op verzoek van de Nederlandse politie staat Cumali Ata uit Steenwijk vermeld, die in 2004 zijn nichtje Denise Celik vermoordde. Hij is veroordeeld tot 11,5 jaar cel. Ook de Nederlander Hasen Amhamed Aksema staat erop wegens vervalsing, kidnapping en moord. Aksema heeft zijn dochtertje via België ontvoerd naar Libië, nadat hij haar moeder en zijn ex-echtgenote had gedood.

Het gros van de 45 getoonde misdadigers wordt gezocht voor terrorisme, moord, kidnap, fraude, overvallen, verkrachting en wapenhandel.

De lijst wordt gevoed door de organisatie ’Enfast’ (European Network of Fugitive Active Search Teams), een Europees netwerk van politieofficieren die speciaal zijn belast met het traceren van voortvluchtige topcriminelen. De organisatie wordt om de twee jaar voorgezeten door een ander land. Nederland leidt Enfast volgend jaar en in 2018.

Momenteel doen 23 Europese landen mee aan Europols ’most wanted’-lijst. Andere lidstaten volgen binnenkort.