448121
Buitenland

'Mug is niet sterker dan een heel land'

RIO DE JANEIRO/LAUSANNE - De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft de muggen die het zikavirus verspreiden de oorlog verklaard en opgeroepen tot de bestrijding van het zikavirus. Zij beklemtoonde dat een mug niet sterker is dan een heel land. ,,Ik vraag iedereen je werkgevers, je werknemers, kredietverstrekkers, vakbondsvertegenwoordigers, je collega's, je familie en je buren te mobiliseren'' in de strijd tegen het door muggen overgebrachte virus.

Komende week barst het carnaval los in Brazilië en in Rio de Janeiro zijn in augustus de Olympische Spelen. Voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft benadrukt dat alles in het werk wordt gesteld om de sporters en bezoekers te beschermen.

Het IOC zal richtlijnen verspreiden voor de deelnemers en begin volgende week is er in Lausanne overleg met het Braziliaanse Olympisch Comité. Maandag houdt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Genève spoedberaad over het virus dat in elk geval een groot gevaar is voor ongeboren baby's.