Nieuws
448123
Nieuws

Herstel arbeidsmarkt zet door

AMSTERDAM - Het gaat steeds beter met de arbeidsmarkt. Dat stelt uitkeringsinstantie UWV die verwacht dat er dit jaar 102.000 werknemersbanen bijkomen in Nederland. Dat betekent een toename van 1,3 procent. Vorig jaar ging het nog om 56.000 extra banen.

Inclusief banen van zelfstandigen pakt de werkgelegenheidsgroei nog hoger uit, stelde het UWV in zijn vrijdag gepubliceerde voorspellingen. Die meegeteld komen er 129.000 banen bij. De aantrekkende economie zorgt ook dat er meer vacatures ontstaan. Dat worden er dit jaar waarschijnlijk 859.000. Dat is 49.000 meer dan vorig jaar en ongeveer een derde meer dan tijdens het dieptepunt in 2013.

Uitzendbranche

Grootste aanjager van de banengroei is de uitzendbranche. Dit was vorig jaar zo en dat blijft waarschijnlijk zo in 2016. Ook de werkgelegenheid in de bouw veert wat op. En na jaren van krimp is er ook licht herstel in de sector zorg en welzijn. Daar groeit het aantal banen dit jaar naar verwachting met 6000. Vooral de kinderopvang profiteert. In de verpleging en verzorging zal het aantal banen juist verder afnemen.

Uitkering

Door het herstel van de arbeidsmarkt is het UWV ook een stuk minder kwijt aan WW-uitkeringen. Afgelopen jaar daalden de totale lasten van de uitkeringen die de instantie verstrekt met een half miljard euro naar 20,9 miljard euro. De verwachting is dat de lasten dit jaar met nog eens een kwart miljard euro afnemen.

Het aantal mensen dat een beroep moet doen op de WW valt dit jaar waarschijnlijk 16.000 lager uit op 430.000. Dit is goed nieuws voor het vermogen van het UWV. Dat daalde vorig jaar nog, maar zal dit jaar voor het eerst in jaren weer wat toenemen. Na jaren van crisis kampt de instantie nu met een "papieren tekort" van circa 10 miljard.