Nieuws
448173
Nieuws

Oproep

'Onveilige' bestemmingen

Laat u zich afhouden van een vakantie naar Turkije omdat het onveilig zou zijn? Maar waar kun je dan eigenlijk nog wel naar toe? Parijs? Griekenland? Indonesië? De wereld lijkt steeds vijandiger maar persoonlijk vind ik de ringweg rond Amsterdam nog het engst…

Feitelijke cijfers versus een onveilig gevoel, het blijft een ingewikkelde zaak. Vooral als het gaat om het boeken van een vakantie. Want dan wil je rust en genieten, en geen stress om mogelijke aanslagen of andere veiligheidsrisico’s. Alleen: hoe reëel zijn die angsten?

In Egypte is de kans op aanslagen aanwezig, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken, Tunesië wordt afgeraden. Maar steeds meer Nederlanders mijden ook Turkije vanuit veiligheidsoverwegingen: in 2015 werd ruim tien procent minder pakketreizen geboekt ten opzichte van 2014. En dan komt daar nog eens de recente bomaanslag in Istanboel bovenop.

Toch kan ik die 'angst’ voor Turkije (het land staat qua geboekte pakketreizen na Spanje trouwens nog steeds op nummer twee!) moeilijk duiden. Aanslagen kunnen tegenwoordig overal gebeuren, kijk naar Parijs maar ook naar Brussel, waar dagenlang militairen het straatbeeld bepaalden. Het is een kwestie van niet op het verkeerde moment op de verkeerde plek zijn; maar hoe kun je het noodlot bezweren?

En kan dat eigenlijk wel? In Nederland overleden in 2014 570 mensen als gevolg van een verkeersongeval en toch gaan we uitermate ontspannen elke dag weer die weg op. En in 2011 gingen 2373 (!) Nederlanders dood na een ongelukkige valpartij. En telkens weer stappen we blijmoedig de straat of het huishoudtrapje op.

Misschien is reizen sowieso een beetje griezelig en kiezen we het zekere voor het onzekere? Of reist u dwars door alle waarschuwingen heen?

Laat het mij weten via checkpoint@telegraaf.nl