Nieuws/Buitenland
448200225
Buitenland

Aantal slachtoffers aardbeving Haïti stijgt tot 1297

PORT-AU-PRINCE/WASHINGTON - Het dodental van de aardbeving in Haïti is bijna verdubbeld tot minstens 1297. Volgens de autoriteiten zijn meer dan 5700 mensen gewond geraakt. Eerder op zondag meldden ze nog 724 doden en 2800 gewonden.

In het zuiden van het land is de schade enorm en wordt die nog in kaart gebracht. Reddingswerkers en burgers proberen ondertussen met man en macht overlevenden uit het puin te halen nadat de beving zaterdag enorme verwoestingen had aangericht. Het is een race tegen de tijd, want er komt een tropische storm aan. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center bereikt die maandag Haïti. De wind en regen die de storm meebrengt zullen het reddingswerk bemoeilijken.

Het Amerikaanse National Hurricane Center verwacht dat de tropische storm Grace Haïti maandag bereikt. De wind en zware regenval zullen de reddingsinspanningen bepaald niet eenvoudiger maken.

Zoek- en reddingsacties van het Rode Kruis concentreren zich vooral op de zwaarst getroffen steden, Jeremie en Les Cayes op het schiereiland Tiburon, ruim 100 kilometer ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince. Kerken, bedrijven, scholen en huizen zijn ingestort door de schok met een kracht van 7.2. De hulporganisatie heeft vooralsnog voorraden voor 4500 mensen klaarstaan.

Hulp is ook aangeboden door onder meer de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), de Verenigde Staten, Colombia, Chili, Argentinië, Mexico, Venezuela, Frankrijk en Canada. De VS sturen een zoek- en reddingsteam van 65 man, dat allerlei materieel en medische benodigdheden meeneemt. De Dominicaanse Republiek, dat het eiland Hispaniola deelt met Haïti, zendt voedsel en medische hulp. Ook Cuba en Ecuador sturen teams. Premier Ariel Henry heeft voor een maand de noodtoestand afgekondigd.

Haïti, het armste land op het westelijk halfrond, kampt nog altijd met de gevolgen van de zware aardbeving die het land in 2010 trof. Daarbij kwamen meer dan 200.000 mensen om en vielen nog meer gewonden. Anderhalf miljoen Haïtianen raakten dakloos. De schade werd geschat op 8 miljard dollar.