Nieuws/Buitenland
448212
Buitenland

'VS onderscheppen Israëlische legerinfo'

HAMBURG - De Amerikaanse en de Britse geheime dienst hebben jarenlang geheime informatie van Israëlische militaire drones onderschept. Die spionage leverde gegevens op over geheime operaties die het Israëlische leger in de Gazastrook en boven Iran en Syrië uitvoerde.

Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel op basis van geheime documenten die in handen zijn van de voormalige CIA-medewerker en klokkenluider Edward Snowden. Ook een Israëlische krant maakt melding van wat Operatie Anarchist wordt genoemd. Het uitlekken van de geheime documenten kan met name de relatie tussen Washington en Tel Aviv schade toebrengen, vermoedt het blad.

Om aan de geheime gegevens te komen, maakten de twee geheime diensten gebruik van een geavanceerd afluisterstation op het eiland Cyprus, dat de dronegegevens, die via een satelliet werden verzonden, wist te onderscheppen. Na ontsleuteling van de gegevens, konden de Amerikanen en Britten zelfs de camerabeelden van de drones bekijken en beoordelen.

De Israëlische minister Yuval Steinitz verklaarde vrijdag dat zijn land niet verrast is door het hacken van de informatie. De Amerikanen bespioneren iedereen, ook hun bondgenoten, zei hij. Desondanks toonde hij zich ongelukkig met de feiten. Israël zal maatregelen moeten nemen, aldus Steinitz. De Amerikanen en Britten gaven geen commentaar.

Meerdere Europese landen maken gebruik van eenzelfde type drone, de Heron TP, als Israël en dus zouden de VS en Groot-Brittannië ook in staat zijn de informatie daarvan te onderscheppen en evalueren. In Europa wordt door meerdere landen gewerkt aan een drone van eigen makelij, de Eurodrone.