448241
Binnenland

Golf van afschuw na paardenmishandeling

HEDEL - De nieuwste gruwelijke paardenmishandeling heeft een golf van verontwaardiging veroorzaakt. Voorzitter Henk ten Napel van de stichting Zinloos Geweld tegen Dieren, die eerder deze week een burgerinitiatief lanceerde, is bedolven onder reacties.

,,We zijn hier maandag mee begonnen en hebben nu al 16.000 handtekeningen binnen.”

Deze keer werd in het Gelderse Hedel een drachtige merrie dusdanig seksueel gemolesteerd dat het uit haar lijden moest worden verlost. Het hoogzwangere dier zou in april bevallen van een veulen dat nazaat is van het toppaard Farzana, eigendom van internationaal top-amazone Coby van Baalen. Zij won als lid van het dressuurteam, met onder anderen Anky van Grunsven, een zilveren medaille tijdens de Olympische Zomerspelen in 2000 in Sydney.

,,Farzana is een absolute elite-merrie. Het nu mishandelde paard fungeerde als draagmoeder”, vertelt Van Baalen. Zij werd gisteren gealarmeerd dat het dier op gruwelijke wijze was toegetakeld. ,,Toen ik aankwam, wist ik niet wat ik zag. Te gruwelijk voor woorden. De merrie was aan de achterzijde helemaal opengesneden en had ongelooflijk veel pijn. Daarbij waren ook alle spieren doorgesneden zodat ze niet eens meer kon staan. We hebben eerst de politie gebeld die vroeg om op het politiebureau te komen om het te melden. Maar toen we de Dierenpolitie belden, waren ze er binnen de kortste keren.”

Het dier werd intussen morfine toegediend. ,,Omdat de politie nog onderweg was voor nader onderzoek hebben we het eerst in leven gehouden. Maar eerlijk gezegd was ik blij dat de dierenarts het eindelijk uit haar lijden kon verlossen. Het was niet om aan te zien.”

Nadat ons land rond 2005 in de ban was van de beruchte Beul van Twente, die tientallen paarden mishandelde en uiteindelijk een zwerver diens geslachtsdeel afsneed, wordt ons land sinds 2013 overspoeld door een golf van paardenmishandelingen. Daarbij gaat het om tientallen incidenten per jaar. De politie moet intussen lijdzaam toezien hoe de dierenbeulen telkens toeslaan, waarbij ze het vooral op de geslachtsdelen hebben voorzien.

,,Nachtspoken worden ze door de agenten genoemd”, zegt Coby van Baalen. ,,Omdat ze zo geluidloos toeslaan. Ook in dit geval. De eigenaren wonen nota bene naast de manege en hebben honden. En tóch kon de dader zijn gang gaan. Of misschien waren het meerdere personen want in je eentje is het lastig zo’n paard in bedwang te houden.”

Voorzitter Henk ten Napel van de stichting Zinloos Geweld tegen Dieren is ervan overtuigd dat er een landelijk opererende bende aan het werk is, waarvan de leden via internet elkaar ophitsen. Hij is deze week een burgerinitiatief begonnen, die in enkele dagen tijd nu al ruim 16.000 maal is ondertekend. Met zo’n burgerinitiatief kunnen particulieren bepaalde onderwerpen op de politieke agenda zetten. Hiervoor zijn 40.000 handtekeningen nodig. ,,We willen bereiken dat er een landelijk politieteam komt. De politie moet niet alleen registreren, maar ook rechercheren.” Ten Napel waarschuwde ook ten tijde van de Beul van Twente voor het gevaar dat dierenbeulen zich uiteindelijk op mensen richten: ,,Dat risico bestaat ook nu. Dit soort zieke lieden is letterlijk levensgevaarlijk.”

Politiewoordvoerster Yolanda Dols zegt een misverstand uit de weg te willen ruimen: ,,Er wordt telkens gesuggereerd dat een landelijk rechercheteam zou zijn opgeheven, maar zo’n team is er nooit geweest. Wel is er sprake van een ‘landelijk gecoördineerde aanpak’ en dat doen we nog steeds. En bij alle incidenten heeft forensisch onderzoek plaats. Ja, daarbij wordt ook onderzocht of de paarden vooraf worden gedrogeerd.”