448269
Nieuws

Warmtepomp drukt energiekosten

Amsterdam - Eneco lanceert dit voorjaar een kleine warmtepomp die de gasrekening van huishoudens met tientallen procenten naar beneden moet brengen.

Het apparaat, dat inclusief subsidie rond de duizend euro gaat kosten, zou zich in een jaar of vier moeten terugverdienen.

De ’warmtewinner’ komt naast de cv te hangen en kan warmte uit de lucht in huis omzetten in warmte voor de radiator. Afhankelijk van het huis zou het apparaat volgens Eneco tot 60% van de gasrekening, die goed is voor twee derde van de energienota, af kunnen halen. Of dat percentage wordt gehaald, is echter wel afhankelijk van de vraag of de woning mechanische ventilatie heeft en de manier waarop die is geïsoleerd.

Substantieel

Volgens Eneco kan het apparaat het Nederlandse energieverbruik met 3 miljard kuub gas terugbrengen, op een totaal verbruik van 30 miljard kuub.

„Dit kan écht substantieel bijdragen aan de verduurzaamheid van Nederland. Dit gaan ze ook merken in Slochteren”, aldus Hans Valk, verantwoordelijk voor het onderdeel Innovation & Ventures bij Eneco.

Subsidieregeling

Ook andere energiebedrijven proberen klanten aan warmtepompen te helpen, nu hiervoor sinds begin dit jaar een subsidieregeling is geopend.

Zo promoot Greenchoice een warmtepomp van Techneco, die een stuk krachtiger is waardoor de cv nog maar zelden aan zou moeten, maar ook aanzienlijk duurder. In tegenstelling tot het Eneco-apparaat heeft het bovendien een airconditioningachtige unit die aan de buitenkant van het huis moet worden geplaatst.