Nieuws/Binnenland
448276
Binnenland

Limburgse armoedestichting dupe fraude

MAASTRICHT - De Limburgse stichting voor armoedebestrijding de Pijler blijkt zwaar te zijn gedupeerd omdat er jarenlang voor vele tientallen duizenden euro's zijn weggesluisd door een medewerker. Dat bevestigt bestuursvoorzitter Pieter Beerens tegenover De Telegraaf. De 62-jarige man, een inwoner van Sittard, wordt door justitie verdacht van het plegen van verduistering en valsheid in geschrifte.

De grootschalige frauduleuze praktijken vonden plaats gedurende een periode van zeven jaar. De 62-jarige hoofdverdachte F. de K. sluisde dik 79.000 euro weg naar zijn eigen rekening. Hij liep tegen de lamp toen er binnen het stichtingsbestuur argwaan ontstond over „onregelmatigheden rondom bepaalde zaken” die De K. overlegde, zegt Pieter Beerens. „Ik vond dat er iets niet klopte. Het was een grote schok toen we moesten constateren dat er veel geld verdwenen bleek te zijn. Daarop hebben we meteen actie ondernomen om deze persoon te doen stoppen met waar hij mee bezig was.”

De Pijler, een door de provincie Limburg gesubsidieerde organisatie, deed aangifte tegen Sittardenaar De K., die als een soort coördinator voor activiteiten via het bedrijf Odyssee BV gedetacheerd was bij de Limburgse armoedestichting. Sittardenaar F. de K., niet meer werkzaam bij het in onder andere in Maastricht gevestigde Odyssee BV, moet komende week voor de rechtbank in de Limburgse hoofdstad verschijnen om zich te verantwoorden voor zijn frauduleuze praktijken. „Wij gaan allicht proberen om het weggesluisde geld terug te vorderen van deze man”, aldus stichtingsvoorzitter Beerens.