Nieuws/Binnenland
448294
Binnenland

’Relschopper’ azc verdedigt zich

Geldermalsen - Terwijl de 54-jarige Harry Verzijl zich van geen kwaad bewust is, werd hij dagenlang pontificaal op de website van de politie met foto afgebeeld als verdachte relschopper van de azc-ongeregeldheden in Geldermalsen vorige maand.

Verzijl was weliswaar aanwezig bij de demonstratie tegen een groot asielzoekerscentrum in het Betuwse dorp, maar heeft naar eigen zeggen helemaal niet aan de rellen meegedaan. De beste man liep noodgedwongen met een handgemaakte stok om zijn evenwicht te bewaren en dit hulpmiddel is vermoedelijk door de politie gezien als wapen.

,,Toen de hekken ineens open werden gebroken en de ME met knuppels op ons afkwam, heb ik mijn stok voor mijn hoofd gehouden als een soort schild”, vertelt Verzijl. ,,Het was puur zelfverdediging. Ik had geen kwaad in de zin."

Afgelopen woensdag kwam zoon Mark erachter dat zijn vader als een relschopper op internet werd afgebeeld. ,,Dat was wel even slikken ja”, reageert hij. Hij vervolgt: ,,Bizar om te zien. Het is daar helemaal de man niet voor. Het is een ontzettend zachtaardige vent.”

Verzijl blijft nuchter, maar realiseert zich ook dat hij in een klein dorp woont waar nieuws zich als een lopend vuurtje verspreidt. ,,Je wordt al snel met de nek aangekeken. ‘Leuke man is die Verzijl’. De mensen om mij heen weten wel dat ik dit nooit zou doen, maar van anderen krijg je een stempel. Als de politie ook weet hoe het zit, is openbaar excuus op z'n plaats."

De vijftiger ging direct met zijn verhaal naar politie, maar duidelijkheid kreeg hij niet. ,,Ik dacht dat ik zou worden verhoord, maar ik kreeg nauwelijks de kans om het uit te leggen. Ik hoefde alleen mijn persoonsgegevens achter te laten. Nu moet ik maar afwachten.”

Zijn foto is inmiddels van de website gehaald. Volgens de politie is er één persoon niet langer verdacht, maar Verzijl heeft geen idee of hij dat is. ,,Ach, ik weet hoe het zit. Laat een ander het tegendeel maar bewijzen.”