Nieuws/Buitenland
448303
Buitenland

Vliegmaatschappijen coulant om zika

Amsterdam - Zwangere vrouwen die vanwege het zich explosief verspreidende zika-virus niet meer naar Midden- en Zuid-Amerika willen, kunnen bij veel luchtvaartmaatschappijen op coulance rekenen.

Lufthansa en British Airways hebben, net als het Brazilaanse Gol, beloofd niet moeilijk te zullen doen bij het omboeken of uitstellen van vliegreizen, meerdere Amerikaanse maatschappijen vinden ook kosteloos annuleren geen probleem. KLM en TUIfly laten desgevraagd aan De Telegraaf weten „in individuele gevallen coulant” te zullen zijn.

Het Amerikaanse JetBlue zegt dat er „geen meetbare impact” is op het aantal boekingen, noch dat het al veel tickets heeft moeten terugbetalen. Ook cruisemaatschappijen en resorts signaleren naar eigen zeggen nog geen enorme terugloop.

Het zikavirus is al in meer dan twintig landen, allemaal op het Amerikaanse continent, opgedoken. Vier op de vijf dragers van het door muggen overgebrachte virus merken niets, hooguit een lichte koorts, uitslag en rode ogen. Zwangere vrouwen lopen het risico dat hun baby met een misvormd hoofd geboren wordt.