Nieuws/Binnenland
448328
Binnenland

Volkert van der G. hoeft niet terug naar cel

De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., hoeft niet opnieuw de gevangenis in. Van der G. heeft de voorwaarden die horen bij zijn vervroegde vrijlating, niet overtreden.

Dat is de uitkomst van een onderzoek door de reclassering, meldt RTL Nieuws. Van der G. was in september 2015 te zien in het tv-programma Brandpunt Reporter door een actie met verborgen camera. In de uitzending zei hij dat een foto van hem in De Telegraaf in scène was gezet. Ook vertelde Van der G. dat hij niet wil werken, omdat hij dan niet meer gratis kan procederen.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie wil slechts kwijt dat minister Ard van der Steur binnenkort met een brief aan de Tweede Kamer komt.

Van der G. kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij, na het uitzitten van twee derde van zijn straf van achttien jaar cel. Hij schoot Fortuyn op 6 mei 2002 dood. De voorwaarden zijn onder meer dat hij zich wekelijks moet melden bij de reclassering. Ook mag hij niet in Rotterdam, Hilversum, Den Haag en de woonplaats van nabestaanden en het slachtoffer komen. Ook is het hem verboden contact te hebben met nabestaanden en de pers.