Nieuws/Buitenland
448346
Buitenland

Belgische blunder bij aanhouding politicus

BRUSSEL - Bij de aanhouding van het Vlaamse parlementslid Christian Van Eyken op verdenking van betrokkenheid bij moord is een administratieve fout gemaakt. De politicus werd dinsdag aangehouden, maar het bevel daartoe was niet ondertekend door de onderzoeksrechter. Hij werd daarom donderdag op vrije voeten gesteld.

Dat meldt het Openbaar Ministerie in Brussel, dat vanwege de fout om zijn vrijlating had gevraagd. De 61-jarige Van Eyken kan nu niet meer voor dezelfde verdenking worden gearresteerd, tenzij er zwaardere bewijzen opduiken. ,,Dit is natuurlijk pijnlijk voor de betrokken onderzoeksrechter'', liet een woordvoerder van het OM weten.

Van Eyken wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op de echtgenoot van zijn maîtresse in juli 2014. Het 45-jarige slachtoffer werd anderhalf jaar geleden doodgeschoten. Diens 38-jarige vrouw, Van Eykens secretaresse, bleek een relatie met hem te hebben en wilde van haar man scheiden. Zij werd vorig jaar oktober aangehouden.

De procedurele blunder kwam als een verrassing voor Van Eykens advocaat, Pierre Monville. ,,Dit is een fout die bijna nooit gemaakt wordt, maar de wet is natuurlijk de wet.'' Van Eyken blijft elke betrokkenheid bij de moord ontkennen, aldus de strafpleiter.

Van Eyken zit in het Vlaams parlement namens de Union des Francophones.