448350
Binnenland

Merrie gruwelijk mishandeld

HEDEL - Een paardenbeul heeft een drachtige merrie in het Gelderse Hedel zo ernstig toegetakeld dat de dierenarts haar uit haar lijden moest verlossen. Ook het veulen overleefde de mishandeling niet.

De merrie was van haar vulva tot haar uier ’totaal opengereten’, meldt de eigenaresse van het paard op Facebook. „Dat menselijke handen zoiets aan kunnen richten daar kan ik met mijn hoofd niet bij. Ze was dusdanig beschadigd dat we haar meteen uit haar lijden hebben moeten verlossen”, schrijft Coby van Baalen.

Het aantal mishandelingen van paarden is dit jaar toegenomen. Met nog enkele weken te gaan verwacht het speciale meldpunt dat de mishandelingen bijhoudt, uit te komen op negentig gevallen, veertig meer dan in 2014. Dat zegt Henk ten Napel, die vorig jaar december een speciaal meldpunt in het leven riep.

Volgens Ten Napel is niet één dierenbeul, maar zijn er verschillende daders actief in het land. "Elke dader heeft zijn eigen handtekening", zegt hij. Sommige mishandelaars snijden stukjes huid weg, anderen verminken de geslachtsdelen van de paarden, en weer anderen steken in het wilde weg in het paard.