Nieuws/Binnenland
448351
Binnenland

Kamer wil lekkende politici beter aanpakken

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil lekkende politici op een eigentijdse wijze kunnen aanpakken en niet meer gehinderd worden door verouderde wetten uit 1855. Een voorstel van de VVD om de wetgeving tegen ambtsmisdrijven snel te moderniseren, vond donderdag veel instemming in het parlement.

De VVD wil dat de leiding van de Tweede en Eerste Kamer nog dit jaar met de regering nieuwe wetgeving uitdenkt, waarmee het parlement wel uit de voeten kan. De stap volgt op het onderzoek naar een lek uit de commissie Stiekem, ofwel de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD). Lekken uit de CIVD is streng verboden vanwege de veiligheid.

Genoemd onderzoek leverde niets op. De commissie kon geen gegronde redenen vinden om verdachte(n) aan te wijzen.Er zijn wel mensen in beeld geweest. De PVV poogde vergeefs met een onmiddellijke hoofdelijke stemming voor elkaar krijgen dat ze de namen zou krijgen van Stiekem-leden die hebben gebeld met een verslaggever. De partij wilde die leden vragen waarover met de journalist is gesproken, om erachter te komen of zij toen uit Stiekem hebben gelekt.

Hoewel een meerderheid van de Kamer meteen openlijk twijfelde aan de rechtmatigheid van de PVV-eis omdat er nu eenmaal geen echte verdachten zijn en telefoneren op zich niks bewijst, besloot Kamervoorzitter Khadjia Arib de hoofdelijke stemming erover toch toe te wijzen. De PVV haalde bakzeil met 111 stemmen tegen.

Dinsdag wordt over het VVD-voorstel gestemd.