448357
Nieuws

Twee maandsalarissen erbij door winst

Dikke bonus voor personeel ASML

Veldhoven - De werknemers van ASML hebben alle reden tot lachen. De chipmachinefabrikant kondigde vanmiddag de winstdelingsregeling aan voor zijn werknemers.

Het bedrijf zorgt er sinds 2011 voor dat het al het overtollige kasgeld naar de aandeelhouders en werknemers overmaakt. Beleggers krijgen dit jaar dezelfde beloning als vorig jaar. Topman Peter Wennink kondigde vorige week bij de presentatie van de jaarcijfers een opkoopprogramma aan voor €1 miljard aan aandelen.

Werknemers gaan er daarentegen flink op vooruit. In februari krijgen ze 18% over hun jaarsalaris uitgekeerd. Vorig jaar was dat nog 16%. Het nieuwe percentage komt bruto neer op ruim twee extra maandsalarissen. Dit komt bovenop de dertiende maand die de werknemers standaard ontvangen.

ASML heeft de regeling ingesteld om aantrekkelijker te zijn voor technisch personeel. Daar is een chronisch tekort aan. Het bedrijf is wereldmarktleider in lithografie, een techniek om siliciumlagen te prepareren voordat ze in een chip verwerkt worden.