Nieuws
448366
Nieuws

Schandaal kost Japanse minister van Economie de kop

De Japanse minister van Economie Akira Amari is donderdag opgestapt. Zijn positie was onhoudbaar geworden na beschuldigingen van corruptie.

Een Japans weekblad onthulde onlangs dat Amari geld had ontvangen van een bouwbedrijf. In ruil daarvoor zou hij zich hebben gemengd in een conflict tussen het bouwbedrijf en de overheid. Amari ontkent de beschuldigen, maar wil met zijn aftreden voorkomen dat het kabinet verder beschadigd wordt.

Lodewijk van der Kroft, partner bij vermogensbeheerder Comgest, is blij dat het vertrek niet eerder plaatsvond. ,,Amari droeg wezenlijk bij aan de totstandkoming van TTP in oktober, een handelsverdrag met elf andere landen rond de Stille Oceaan waaronder de VS.”

Hij prijst Amari om zijn bijdrage aan het hervormingsprogramma van premier Shinzo Abe. ,,Japan heeft een traditionele samenleving, waardoor hervormingen moeilijk tot stand komen. Maar Abenomics is tot dusverre redelijk succesvol, onder meer op het vlak van goed ondernemersbestuur. Zo hebben commissarissen een onafhankelijke positie ten opzichte van het management gekregen. ”

Bang dat het hervormingsprogramma vertraging zal oplopen, is Van der Kroft niet. ,,Abe en de voorzitter van de Japanse centrale bank hebben hier toch de leiding in. De kans is bovendien groot dat Amari achter de coulissen betrokken blijft bij het hervormingsprogramma.”

Van der Kroft vertrouwt er ook op dat Abe stevig in het zadel blijft zitten. ,,Zijn positie is sinds zijn aantreden eind 2012 alleen maar sterker geworden en dat zal niet wezenlijk veranderen. Weliswaar groeit de economie nog altijd niet of nauwelijks, maar dat is met een krimpende bevolking ook moeilijk te realiseren. En ogenschijnlijk staan Japan en China op gespannen voet met elkaar, maar feit is dat ze elkaar hard nodig hebben.’’

De opvolger van Amari staat al klaar. Abe heeft Nobuteru Ishihara benoemd, de voormalige minister van Milieu.