Nieuws/Binnenland
448371
Binnenland

Vakbonden dienen klacht in bij Hennis om PX10

UTRECHT - De militaire vakbonden AFMP en Marver hebben een klacht ingediend bij minister Jeanine Hennis van Defensie omdat zij weigert het onderzoek te heropenen naar het wapenschoonmaakmiddel PX10.

Een flink aantal militairen zegt ziek te zijn geworden door het gebruik van het schoonmaakmiddel. Volgens Hennis heeft onderzoek van het overheidsinstituut RIVM uitgewezen dat er geen oorzakelijk verband bestaat tussen het ziektebeeld en het werk bij Defensie. PX10 bevatte het kankerverwekkende benzeen en werd door het leger vanaf de jaren vijftig tot eind vorige eeuw gebruikt.

Defensie organiseerde donderdag in Utrecht voor (oud)medewerkers van het ministerie een informatiebijeenkomst over PX10 in de hoop daar zorgen bij mensen te kunnen wegnemen. De AFMP en Marver noemden de bijeenkomst teleurstellend. Er kwamen volgens Defensie tachtig mensen op af, een kleine 2000 mensen waren uitgenodigd.

Voorzitter Jean Debie van de militaire vakbond VBM spreekt van een informatieve bijeenkomst. Hij vindt echter wel dat er onderzoek moet komen naar militairen die werkten op de grote wapenwerkplaatsen van Defensie en jarenlang, dag in dag uit aan PX10 werden blootgesteld. Het gaat naar zijn schatting om enkele honderden mensen.

Het ministerie twijfelt niet aan de resultaten van het RIVM en ziet dan ook geen aanleiding om het onderzoek te heropenen, laat het donderdag weten. In de Tweede Kamer hebben D66 en SP eerder al aangedrongen op een nieuw onderzoek door Defensie naar het schoonmaakmiddel.