Nieuws/Binnenland
448380
Binnenland

OM wacht op resultaten NFI in zaak Udo D.

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie wacht nog op ,,technische resultaten'' van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voordat het verder wil met de zaak tegen de 38-jarige Udo D. uit Leeuwarden. Dat bleek donderdag bij de rechtbank in Leeuwarden. Oud-tbs'er D. wordt verdacht van moord op een vrouw in Leeuwarden. Hij zou haar met een fles op straat hebben doodgeslagen.

Behalve van de moord wordt hij ook verdacht van een poging tot moord op een prostituee en twee pogingen tot diefstal bij twee andere vrouwen. D. werd op last van het OM onderzocht bij het Pieter Baan Centrum. Hij zit op dit moment vast in Amsterdam. Het OM verwacht dat het onderzoek van het NFI binnen drie maanden is afgerond.

De Leeuwarder was aanwezig in de rechtbank, maar wilde verder niks zeggen. Nog voordat de rechter hem wees op zijn zwijgrecht maakte hij dat al duidelijk. Na de zitting gooide hij een propje krantenpapier naar de publieke tribune. ,,Wil je dit aan mijn vader geven?'', vroeg hij aan een man op de tribune.

De zaak D. zorgde voor veel ophef in Leeuwarden. Hij is een bekende van justitie en kreeg eerder tbs opgelegd van de rechtbank. Politie, justitie en de ggz zeiden eerder dat er ,,geen wettelijk kader'' meer was om hem langer vast te houden in een tbs-kliniek.

D. vocht een poging van het OM, om hem gedwongen op te laten nemen, met succes aan. ,,Hij is geen persoon die zonder risico weer de maatschappij in kon'', zei de burgemeester van Leeuwarden, Ferd Crone, vorig jaar tijdens een persconferentie over deze zaak.

De inspectie van het ministerie van Veiligheid en Justitie doet op dit moment onderzoek naar deze zaak. De inspectie kijkt naar de rol die verschillende instanties hebben gespeeld bij de tbs van D. De inspectie presenteert waarschijnlijk in de zomer haar conclusies.