Nieuws/Binnenland
448390
Binnenland

Ruim 18 miljoen bezoekers in Amsterdam

AMSTERDAM - Amsterdam heeft afgelopen jaar ongeveer 18,3 miljoen bezoekers ontvangen. Dat zijn er een miljoen meer dan in 2014, toen de hoofdstad circa 17,3 miljoen bezoekers verwelkomde. Dat blijkt uit de Amsterdam City Index, een jaarlijks onderzoek van de ondernemersvereniging in de Amsterdamse binnenstad waarvoor talloze trends zijn belicht.

De bezoekers zijn zowel toeristen, werkenden als mensen die elkaar willen ontmoeten. Van hen kwamen er ruim 5 miljoen uit het buitenland.

Het aantal overnachtingen is naar verwachting met 3,9 procent gegroeid. Het aantal museumbezoekers nam toe met 4,5 procent. Alleen al het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum waren samen goed voor meer dan 5 miljoen bezoekers.

Om het aantal bezoekers meer te spreiden over de stad, pleit de ondernemersvereniging onder meer voor een tweede vestiging van het Rijksmuseum. ,,De rijk gevulde depots van onze musea en de samen met de Fransen aangekochte Rembrandt's Maarten Soolmans en Oopjen Coppit schreeuwen om een tweede Rijks in West, of een tweede Stedelijk in de Indische Buurt, en elk stadsdeel een eigen Amsterdam Museum.''

Opvallend is dat de winkels in heel Amsterdam het plots veel beter deden dan in voorgaande jaren, met een omzetstijging van 7 procent. In het centrum was de sprong het grootst.

De omzetten in cafés en restaurants namen iets minder toe, met bijna 6 procent. De vestigingen buiten het centrum deden het beter dan die in de binnenstad. Het aantal restaurants in de hoofdstad groeit razendsnel: vorig jaar openden elke week gemiddeld vier nieuwe zaken.