448399
Binnenland

De Schiedamse fotograaf Jan Sluijter begint een expositieruimte in het brugwachtershuisje van de Oranjebrug. Sluijter verwacht deze week de gebruikersovereenkomst van de gemeente Schiedam te ontvangen. Eind februari wil hij de eerste tentoonstelling openen. Die zal gewijd zijn aan de geschiedenis van de brug.

Sluijter, die op loopafstand van de Oranjebrug woont, vraagt zich al jaren af waarom er niets gebeurt met het huisje waar vroeger een brugwachter verbleef, maar dat tegenwoordig het grootste deel van de tijd leegstaat omdat er nog maar weinig schepen passeren. ,,Het is eeuwig zonde om zo'n mooie plek ongebruikt te laten,” vindt de fotograaf.

De Oranjebrug uit 1938 is volgens hem een waardevol voorbeeld van de bouwstijl die kenmerkend is voor de jaren twintig en dertig. ,,Zo'n bijzonder object, dat bovendien op een markant punt in de stad staat, verdient het dat er weer licht gaat branden,” stelt Sluijter. Het kostte Sluijter naar eigen zeggen weinig moeite de gemeente daarvan te overtuigen. ,,Ze waren meteen enthousiast.”

De fotograaf zegt geen commerciele bedoelingen te hebben. ,,Ik ga er niet fulltime zitten, ik begin er tenslotte geen winkel. Ik ga er foto's van mezelf en van collega-fotografen tentoonstellen. Mijn hoofddoel is dat er weer iets gebeurt bij de brug. Het is er nu maar een dooie boel. Ik wil voor een beetje reuring zorgen, het leven terugbrengen op straat. Daar word ik zelf ook blij van.”

Ondanks het geringe vloeroppervlak van vijf tot zes vierkante meter biedt het brugwachtershuisje volgens Sluijter goede expositiemogelijkheden. ,,Ik kan de ramen gebruiken als etalage en foto's op verplaatsbare kamerschermen hangen. Die schuif ik opzij als de brugwachter de brug moet bedienen.''

Want de Oranjebrug moet heel af en toe worden geopend voor de pleziervaart en voor woonschepen die vanuit de Nieuwe Haven het buitenwater op willen. Sluijter: ,,In veel gemeenten worden bruggen op afstand bediend. Schiedam behoort tot de weinige gemeenten waar dat nog met de hand gebeurt. Maar de huisjes zijn niet meer permanent bezet. De brugwachter rijdt nu op zijn fiets van de ene brug naar de andere.”