Nieuws/Binnenland
448405
Binnenland

'Miljoenen besmettingen verwacht'

Spoedberaad WHO over zikavirus

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO komt maandag in spoedberaad bijeen om te bepalen of de verbreiding van het zikavirus geldt als een zogenoemd wereldwijd noodgeval. WHO-directeur Margaret Chan verklaarde donderdag in Genève dat de VN-organisatie extreem alert is. Tegelijk maande Chan geen paniek te laten ontstaan. "Het is geen ebola."

Het virus wordt in verband gebracht met hersenaandoeningen van baby's op het Amerikaanse continent. Inmiddels zijn op Chili en Canada na overal gevallen ontdekt.

De WHO voorziet drie tot vier miljoen besmettingsgevallen op het continent, vooral in Brazilië. Ook op Curaçao is intussen een besmetting vastgesteld. Veel landen adviseren momenteel zwangere vrouwen niet naar het Amerikaanse continent te reizen of vooraf een arts te raadplegen.

Het zikavirus is voor volwassenen niet gevaarlijk, maar kan bij een ongeboren kind leiden tot ernstige hersenafwijkingen. De symptomen van het virus zijn koorts, huiduitslag, oogontsteking, gewrichtspijn en hoofdpijn. Patiënten hebben ongeveer twee tot zeven dagen nodig om te herstellen. Er is geen vaccin of medicijn tegen het virus.