448420
Binnenland

Twee jaar cel geëist tegen 'ronselaar IS'

BREDA - 'Ronselaar' Salim S. (31) moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt worden veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De Somaliër wordt beschuldigd van het ronselen van jihadstrijders voor Islamitische Staat (IS) en staat nu terecht bij de rechtbank in Breda.

In maart vorig jaar heeft hij volgens justitie in Tilburg geprobeerd om drie minderjarige asielzoekers te rekruteren voor IS. De Somaliër werd op 18 maart ingerekend.

De aanklager vindt het ,,zeer kwalijk'' dat S. jonge asielzoekers zonder ouders en familie benaderde voor de terroristische strijd. Getuigen en de slachtoffers hebben bij de politie verklaard dat S. bij bezoekjes tegen hen zei dat ze zich moesten aansluiten bij IS.

S. zelf ontkent de ronselactiviteiten. Volgens zijn advocaat André Seebregts berust de verdenking op een misverstand en is zijn cliënt psychisch labiel.

Gedragsdeskundigen hebben S. geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Zij hebben volgens het OM niet kunnen vaststellen dat de verdachte een geestelijke stoornis heeft. Ook is hij niet zwakbegaafd.