Nieuws/Binnenland
448440
Binnenland

'Pas op met camera's bij uitvaart en in sauna'

DEN HAAG - De uitvaartbranche en de saunasector zijn gewaarschuwd voor oneigenlijk gebruik van cameratoezicht. Het afgelopen jaar heeft de privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens meerdere keren signalen ontvangen over filmopnames tijdens uitvaarten en over camera’s in sauna’s.

In oktober wees de autoriteit de uitvaartbranche er al op dat een uitvaartondernemer geen opnames van plechtigheden mag maken. Dat mag alleen als de klant daarvoor opdracht heeft gegeven.

Aan de saunabranche schrijft de belangenorganisatie donderdag dat ze steeds vaker signalen van saunabezoekers ontvangt, dat er camera’s zijn geplaatst in ruimtes waarin de bezoekers bloot zijn. Het gaat dan om filmapparatuur in kleedkamers, doucheruimtes, toiletten, zwem- en bubbelbaden, sauna’s en ruimtes waarin bezoekers in en uit de sauna’s komen.

,,In saunacomplexen mag geen cameratoezicht zijn in ruimtes waar bezoekers ontkleed kunnen zijn'', benadrukt de autoriteit. ,,Op dit soort plaatsen mogen mensen verwachten onbespied te zijn.''

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens zetten organisaties steeds vaker cameratoezicht in en de technische mogelijkheden worden steeds geavanceerder. ,,Er zijn camera's die kunnen roteren, inzoomen of geluid opnemen. Sommige camera's kunnen niet alleen waarnemen, maar ook door middel van gezichtsherkenning personen identificeren.''

,,Cameratoezicht kan een belangrijk middel zijn om bijvoorbeeld eigendommen te beschermen. Maar cameratoezicht betekent ook een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen", zegt Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. ,,Deze inbreuk kan groot zijn, zeker als mensen niet weten dat ze worden gefilmd en zich onbespied wanen."