448441
Binnenland

Kritiek op veerbootplan voor vluchtelingen

AMSTERDAM - Het is goed dat Nederland een Europese aanpak wil van de vluchtelingenstroom, maar het per kerende veerboot terugsturen van mensen die niet via de officiële route komen, is onacceptabel. Dat zegt adjunct-directeur Jasper Kuipers van VluchtelingenWerk in reactie op het plan van PvdA-leider Diederik Samsom.

,,Eindelijk kunnen we het hebben over een Europees plan. De discussie over de binnengrenzen leidt nergens toe'', aldus Kuipers. Hij laat weten dat de huidige situatie waarin vluchtelingen met gevaar voor eigen leven zich een weg banen naar Noordwest-Europa, de slechtst denkbare is.

Maar Kuipers uit ook forse kritiek. ,,Het veerbootplan is onacceptabel'', benadrukt Kuipers. Hij maakt de vergelijking met de Australische aanpak. Dat land detineert vluchtelingen op Christmaseiland, zodat ze het vasteland niet bereiken. ,,We zien dat in Turkije gevangenissen worden gebouwd'', zegt hij.

In het plan is het de bedoeling dat vanaf komend voorjaar alle migranten die via Turkije in Griekenland arriveren, per kerende veerboot worden teruggestuurd. In ruil daarvoor moet een legale asielroute voor 150 tot 250 duizend vluchtelingen per jaar in het leven worden geroepen voor gezinnen uit Syrië, Irak, Afghanistan en Somalië.

,,Het is ook slecht dat geen onderscheid wordt gemaakt tussen de migranten. Een deel is economisch migrant en een deel is oorlogsvluchteling'', stelt Kuipers. Hij wijst erop dat Turkije bovendien voor sommige groepen helemaal geen veilig land is, zoals bepaalde etnische minderheden en homoseksuelen.