448453
Nieuws

Dijsselbloem sluit koopjesloket voor ‘parel’ ASR

DEN HAAG - Het loket bij het ministerie van Financiën waar partijen zich kunnen melden voor een bod op verzekeraar ASR is per direct gesloten. Het kabinet maakt zich op voor een beursgang van de verzekeraar, nu de de Tweede Kamer het licht hiervoor op groen heeft gezet.

Die aankondiging deed minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën donderdag tijdens overleg over ASR met de Vaste Kamercommissie. „De partner is er niet om het loket voor een onderhandse verkoop nog open te houden. Hij gaat dan ook definitief dicht als tijdens deze vergadering goedkeuring voor mijn lijn voor een een beursgang wordt gegeven”, verklaarde de bewindsman tegen de instemmende Kamerleden.

Wat de beursgang van ASR moet opleveren blijft nog onduidelijk. Het Rijk was in totaal €3,65 miljard kwijt voor het onderdeel van de in 2008 omgevallen Belgisch-Nederlandse bank Fortis. Dijsselbloem heeft echter goede hoop op een aardige verkoopopbrengst via de beurs. „Het is een gezond bedrijf dat verder geen overheidssteun nodig heeft gehad”, zei hij. „ASR staat er goed voor en staat er ook steeds beter voor.” Een ‘pareltje’, herhaalde de minister de omschrijving van enkele Kamerleden.

Dijssebloem gaat voor een beursgang van ASR in de eerste helft van dit jaar, maar wil zich niet laten vastpinnen op een datum. Hij liet zich ook niet uit wat hij voor de zomervakantie voorrang geeft: de beursgang van ASR of het tweede deel met aandelen van het in november op de beurs teruggekeerde ABN Amro. „We kijken naar de marktontwikkelingen op de beurs. Het tweede deel van ABN Amro kan vanaf 20 mei, als de verplichte wachttijd van 180 dagen is afgelopen. Maar het is aan ons om een datum te bepalen.”

Als de prijs van de waarde van ASR is bepaald na de eerste uitgifte van aandelen, kan een partij zich alsnog bij het ministerie melden voor een onderhandse koop van een resterend belang in de verzekeraar. Dijsselbloem verzekerde ‘sowieso’ nooit te verkopen aan een ‘dubieuze koper’, waar PVV-Kamerlid voor Tony van Dijck waarschuwde: „Een overnamepartner moet aansluiten bij de doelen van ASR, het behoud van de verzekeraar voor Nederland en of de prijs goed is voor de belastingbetaler.”