Nieuws/Binnenland
448462
Binnenland

Vluchtelingenplan roept vragen op

DEN HAAG - In de Tweede Kamer wordt vooralsnog wat gereserveerd gereageerd op het plan van premier Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom om alle migranten die via Turkije in Griekenland arriveren, per kerende veerboot terug te sturen. Daarvoor in de plaats moet er een legale asielroute voor 150.000 tot 250.000 erkende vluchtelingen per jaar naar Europa worden georganiseerd.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is ,,blij dat de PvdA zich nu ook committeert aan het nemen van nationale maatregelen wanneer Europese afspraken tot onvoldoende daling van het aantal vluchtelingen leiden", zei hij donderdagmorgen.

D66, SP en CU zijn niet meteen tegen en zien dolgraag plannen om te voorkomen dat mensen op gammele bootjes stappen, maar hebben wel veel vragen. GroenLinks ziet er geen heil in, de PVV is mordicus tegen.

Sjoerd Sjoerdsma (D66) is ,,benieuwd of het kabinet het lukt andere Europese landen achter dit plan te krijgen, maar vooral of Turkije ons niet opnieuw gaat chanteren met eisen over een sneller EU-lidmaatschap. Andere migratieroutes blijven bovendien nog steeds ongecontroleerd.'' D66 wil snel een Europese grens- en kustwacht.

’Dit is niet de weg’

Linda Voortman (GroenLinks) vindt het ,,niet de weg''. ,,,De signalen die wij krijgen over de opvang in Turkije maakt het verre van een veilig land. Ten tweede: landen waaronder Nederland houden zich nu al niet aan de afspraken die worden gemaakt, waarom zouden ze dat straks wel doen? ''

Sharon Gesthuizen (SP) noemt de situatie in Turkije niet goed genoeg en denkt dat mensen van daaruit toch ook hun eigen wegen blijven zoeken. Ook gelooft ze niet dat Turkije zaken zo snel kan verbeteren als volgens het plan nodig is.

Joël Voordewind (ChristenUnie): ,,Voor er een veerboot naar Turkije kan, moet er heel wat gebeuren. Vluchtelingen worden in Turkije nog altijd willekeurig opgepakt en in de cel gegooid. Het land lapt zowat ieder mensenrecht aan zijn laars. Eerst moet Turkije veiligheid en humane opvang van vluchtelingen kunnen garanderen. ''

’Flutplan’

PVV-leider Geert Wilders twitterde: ,,Gelukszoekers dus eerst per boot terug naar Turkije Den Haag Het ’plan-Samsom’ om de asielinstroom te beperken is „een flutplan”. Dat zegt PVV-leider Wilders die de grenzen voor asielzoekers helemaal wil sluiten.

„Nul asielzoekers, dat is wat Nederland nodig heeft”, zegt Wilders. Hij wijst erop dat het plan waarschijnlijk ook helemaal niet werkt omdat vreemdelingen dan weer de boot uit Noord-Afrika zullen nemen. „En wat doet Samsom dan? Gaat hij met Libië ook afspreken dat hij daar 250.000 mensen van binnenhaalt? Dit is gewoon een nieuw generaal pardon.”