Nieuws/Binnenland
448463
Binnenland

Duur kankermedicijn toch vergoed

Den Haag - Een peperduur grensverleggend medicijn voor longkanker wordt tóch vergoed via het basispakket van de zorgverzekering. Minister Schippers (Volksgezondheid) maakt vandaag bekend dat ze miljoenenkortingen heeft bedongen bij de producent.

Het is voor het eerst dat de minister een duur ziekenhuisgeneesmiddel pas laat opnemen in het basispakket nadat er een fikse korting op de prijs wordt gegeven. Wel maakt ze al enkele jaren inkoopdeals met farmaceuten.

Het middel Nivolumab wordt gemaakt door farmaceut Bristol-Myers Squibb (B-MS). Het middel zou per gewonnen gezond levensjaar ongeveer 134.000 euro kosten. De maximale kostprijs voor dergelijke middelen die Schippers’ adviseurs van het Zorginstituut Nederland aanhouden, is maximaal 80.000 euro per gewonnen levensjaar. Uitbehandelde longkankerpatiënten leven tot een jaar langer na gebruik van het middel, blijkt uit onderzoeken.

In december gaven de experts vanwege de hoge prijs dan ook een negatief advies over opname in het basispakket. Hier kwam veel kritiek op. Longartsen waren verbijsterd omdat het middel volgens hen ’historisch grensverleggend’ zou zijn. Patiëntenorganisaties noemden Nivolumab ‘eindelijk hoopgevend’. Maar Schippers zegt dat ze dusdanig veel van de prijs af heeft kunnen praten, dat de berekeningen van het Zorginstituut „gerespecteerd worden”.

Lees de reportage: Revolutie in medicijnland

En: 'Blij met nieuwe kans'