448510
Binnenland

Cruisen voor beginners

Slim boeken is het halve werk

Stel: je wil eens iets anders dan anders en bent geïnspireerd om de volgende vakantie vanaf het water te beleven. Het aanbod van cruisereizen kan dan nogal overweldigend zijn. In 2016 varen maar liefst 471 zee- en riviercruiseschepen week in, week uit over de hele wereld. Waar begin je als je een keuze wilt maken?

Bestemming

Bedenk eerst waar je (ongeveer) naartoe wilt. Een verre bestemming? Zoek je de zon op? Houd je van steden en cultuur? Stel jezelf ook de vraag: wanneer en hoe lang wil je op vakantie? Als je dat eenmaal hebt bepaald, is het makkelijker je te oriënteren of gericht informatie te vragen bij een reisagent of cruisespecialist.

Sfeer aan boord

Cruiseschepen zijn er in vele soorten en maten, elk met een eigen sfeer. Het ene schip is meer geschikt om met kinderen te reizen en staat bekend om de levendigheid gezelligheid, en andere schepen zijn meer geschikt om de massa te ontwijken, veel te zien en te genieten van een goed glas wijn. Voor beginnelingen op cruisegebied is het daarom een aanrader advies in te winnen bij een reisagent. Omdat het schip je vervoersmiddel is, kun je niet tussentijds de plannen wijzigen, dus het is belangrijk van te voren de juiste reis te kiezen.

Checklist

  • Welke bestemming heeft de voorkeur?
  • Wie reist er mee?
  • Wat is het budget?
  • Houd je van sportieve activiteiten, rust, avontuur of cultuur?
  • Wat is belangrijk aan je vakantie: het klimaat, comfort of zoveel mogelijk zien?

Ga met deze checklist naar een cruisespecialist en laat je adviseren!

Binnen- of buitenhut?

Aan boord van een cruiseschip kun je kiezen uit veel verschillende type kamer, hutten genaamd. De hutten liggen altijd boven de waterlijn en dus nooit ‘onderin’ het schip. Naarmate de hutten hoger en meer op het midden van het schip liggen, loopt de prijs op. De suites en grotere hutten met balkon bevinden zich op de hoger gelegen dekken. Ga je naar zonnige bestemmingen, is het heerlijk om op je eigen balkon te zitten.

De praktische binnenhutten zijn niet perse kleiner dan tegenover liggende buitenhutten,  alleen hebben ze geen raam.  Kies je voor een route waarbij je elke dag een nieuwe bestemming ziet en is je budget beperkt, dan is een binnenhut een voordelige optie. Aan boord zijn allerlei lounges, rustige zithoeken en uiteraard een zonnedek buiten, waar je 24 uur per dag terechtkunt.

Excursies

Elke cruiserederij biedt excursies aan waarop je minimaal 1 dag vooraf kunt inschrijven wanneer je aan boord bent. Dit kan dus ook nadat de reis al is geboekt. Uiteraard is het ook mogelijk om op eigen gelegenheid de plekken aan wal te bezoeken. Vooral grotere steden zijn gemakkelijk toegankelijk en te verkennen met het openbaar vervoer. In meer afgelegen omgevingen van een gaven is een excursie vaak wel een prettige manier om de omgeving te verkennen, zodat je vervoer van en naar de haven hebt en zeker weet dat je op tijd terug bent voor vertrek.

Diner inbegrepen

Op elke cruise zijn ontbijt, lunch en diner inbegrepen met keuze uit à la carte menu’s of buffetrestaurants. Ook hebben diverse rederijen specialiteitenrestaurants aan boord. Dit zijn vaak kleinere restaurants met een uitgebreid menu en soms specifiek uit een bepaalde keuken zoals Italiaans of Japans (sushi). Afhankelijk van de rederij betaal je een kleine toeslag, maar geniet je van een culinaire avond in een intieme sfeer.

Bekijk of er dranken inbegrepen zijn in de reissom. Zo niet, dan betaal je deze aan boord. Verschillende rederijen bieden zogenaamde ‘drankenpakketten’. Dit betekent dat je vooraf één bedrag betaalt per persoon, om vervolgens onbeperkt drankjes te kunnen bestellen.

Bijkomende kosten

Let er bij de keuze van een cruise op wat wel of niet is inbegrepen. Daar waar de prijs in eerste instantie heel aantrekkelijk lijkt, zijn er mogelijk bijkomende kosten tijdens je vakantie.

  • Afhankelijk van de rederij kunnen dranken inbegrepen zijn. Zo niet, reken aan boord gemiddeld op 15 euro per persoon per dag voor (non-) alcoholische dranken.
  • Bij rederijen waar fooien niet inbegrepen zijn in de reissom, wordt elke dag automatisch een adviesbedrag op je rekening geschreven. Aan het einde van de cruise kun je dit bedrag bij de receptie bijstellen als je heel tevreden bent of juist niet. Deze kosten worden op je ‘boordrekening’ bijgeschreven, samen met andere uitgaven.
  • Op vrijwel elk cruiseschip zijn winkeltjes, een spa en soms zelfs een haarsalon. De kosten voor producten, massages en een bezoek aan de kapper zijn nooit inbegrepen. Dit geldt ook voor het casino als deze aan boord is aanwezig is.

Creditcard

Een creditcard is geen verplichting, maar wel heel handig. Je registreert je creditcard aan het begin van de cruise, daarmee wordt een zogenaamde ‘boordrekening’ geopend. Aan het einde van de reis krijg je een overzicht van alle gemaakte kosten. Zijn deze juist, dan hoef je niets meer te doen. De kosten op je rekening worden dan automatisch via de creditcard verrekend.

Inspiratie: een riviercruise over de Rijn en de Moezel.