448528
Binnenland

‘Avontuurlijke Alaska-cruise voor rolstoelers’

Zorg op zee

“De reis van mijn leven.” Zo omschrijft dichter Alexander Peters (56) de cruise die hij vorig jaar maakte met familie en vrienden. Peters, ooit een fervent cruiseganger, lijdt aan een progressieve vorm van MS en had niet gedacht dat een nieuwe trip mogelijk zou zijn, nu hij niet meer kan lopen. Via Carias Zorg op Zee kreeg hij de reis waarvan hij droomde én de zorg die hij nodig had.

Peters maakte voor zijn ziekte al cruises naar onder meer het Caribisch gebied en het Middellandse Zeegebied. Twaalf jaar geleden – hij was toen drie jaar ziek – ging hij voor het laatst mee op een schip. “Ik zat toen al in een rolstoel, maar kon nog een beetje lopen. Ik was ervan overtuigd dat het de laatste keer was dat ik zo’n reis had gemaakt. Ik kan niet meer lopen en heb zorg nodig, daardoor dacht ik dat het niet meer haalbaar was.”

Zijn vrienden dachten daar anders over. Een van hen had gezien dat Carias cruises aanbiedt voor mensen met een mobiliteitsbeperking en/of zorgbehoefte en besloot via een crowdfundingactie het benodigde geld voor Peters bijeen te krijgen. De dichter zelf wist van niets. “Hij had een briefje opgehangen in zijn kapsalon, maar als ik langskwam haalde hij het snel weg. Op mijn verjaardag werd ik verrast met een kaart van een schip en de mededeling dat we een cruise gingen maken.”

Aangepaste busjes

Clara Gruben nam eind 2009 het initiatief voor Carias Zorg op Zee. Ze bood via Dock C CruisePartners al cruisereizen aan en merkte dat er voor mensen met een fysieke beperking tijdens zo’n reis een aantal obstakels waren.

“Op een van de reizen ontmoette ik een gezin met twee gehandicapte kinderen, die met hun rolstoel geen bus-excursie konden maken. Zo’n cruisevakantie is prachtig, maar je wilt natuurlijk ook als je een beperking hebt optimaal kunnen genieten. En dat betekent in de havens van boord en op excursie. Dat merkte ik ook toen een groep ouderen, waarvan sommigen met een rollator liepen of in een rolstoel zaten, bij ons een reis wilde boeken.”

Gruben wilde ervoor zorgen dat mensen met een fysieke beperking of zorgbehoefte – jong en oud – een complete vakantie krijgen als ze een cruise boeken. Aangepaste accommodaties zijn op steeds meer schepen te boeken, maar Gruben regelt daarnaast rolstoeltoegankelijke busjes en excursies waarbij het tempo iets is aangepast. Bij mensen die thuiszorg nodig hebben, stuurt ze een team mee dat bijvoorbeeld helpt bij het douchen en aankleden.

Dialyse aan boord

Carias organiseert zo’n vijftien zorgcruises per jaar. “Veel ouderen kiezen voor een reis met afvaart in Nederland, terwijl jongeren eerder voor een cruise gaan waarvoor ze moeten vliegen. Het vereist flink wat werk om zo’n vliegreis te regelen, maar het kan, omdat we alles op maat organiseren. Voor een groep rolstoelers regelen we dit jaar een avontuurlijke Alaska-cruise. We werken met verschillende zorgniveaus, dat is echt uniek. Sinds kort bieden we ook cruises aan voor dialysepatiënten, waarbij zij drie keer per week aan boord worden gedialyseerd door een specialistisch team.”

MS-patiënt Alexander Peters stapte in Nederland op het schip en ging tijdens de reis drie keer van boord. ,,Ik heb excursies gemaakt en dat ging ook met mijn elektrische rolstoel prima. Er stond een speciaal busje klaar. Op het schip waren twee vrijwilligers mee om mij te helpen met zaken als wassen en aankleden. Ze waren heel lief en heel goed.”

Hij had in Noorwegen een geweldige tijd. “Alles was mooi. De fjorden, de kleine stadjes, de service op het schip, de shows… Het was vierdubbel zo bijzonder! En voor mij als dichter was de reis een grote inspiratiebron”, zegt Peters, die vijf boeken op zijn naam heeft staan.

Dankbare doelgroep

“Het is zo’n dankbare groep mensen”, vertelt Gruben, die haar werk intensief en fantastisch tegelijk vindt. “Voor ons is op vakantie gaan vanzelfsprekend, maar voor die mensen is dat het niet. Sommigen dachten nooit meer te kunnen reizen, dus zij zijn dolgelukkig als blijkt dat het wel kan.”

Zo voelt Peters dat ook; hij zou nog wel eens een cruise willen maken en raadt het anderen aan. “Het maakt niet uit welke beperking je hebt, er is zo veel mogelijk. Het is goed als mensen weten dat het geen belemmering hoeft te zijn.”

Boek ruim op tijd

Op cruise met een medische beperking?

  • Plan de reis op tijd: cruiseschepen hebben een beperkt aantal rolstoeltoegankelijke hutten beschikbaar
  • Kies de bestemming zorgvuldig: niet alle havens zijn goed gefaciliteerd voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Zoek van tevoren uit welke mogelijkheden er zijn om van boord te gaan.
  • Neem een medisch paspoort mee: een overzicht van de medicijnen die je gebruikt en contactgegevens van iemand die in een noodsituatie kan worden benaderd
  • Check zo vroeg mogelijk in: daarmee voorkom je dat je heel lang moet wachten voordat je aan boord kunt.

Moderne luxe met een Europese flair aan boord van de Celebrity Cruises. Lees hier waarom deze vijfsterrenschepen onder reismagazines steevast winnaar zijn in de categorie grote, luxe schepen.