Nieuws/Binnenland
448529
Binnenland

‘Koeien, mooie huisjes en afwisselende landschappen trekken aan je voorbij’

Reis over rivier

Ontspannen genieten van al het fraais dat Nederland en Duitsland te bieden hebben, op een schip dat van alle gemakken is voorzien. Ervaren reizigers Els en Toine van Eijk ontdekten dat een riviercruise de ideale uitvalsbasis is om de mooiste plekken in ons land - en over de grens - te verkennen.

Relaxed, gemoedelijk, veilig, vertrouwd, gezellig. Het reislustige echtpaar Els en Toine van Eijk komt superlatieven tekort als ze vertellen over hun riviercruises. Nog een pluspunt: het prachtige uitzicht. Els van Eijk: “Op een grote zeecruise zie je voornamelijk de zee en de horizon. Maar tijdens een riviercruise trekt van alles aan je voorbij: koeien, mooie huisjes en afwisselende landschappen.”

Aanmeren in stad

Afgelopen jaar maakten Els en Toine van Eijk twee riviercruises met Stip Reizen. In de zomer rond het IJsselmeer en Texel; tijdens kerst over de Rijn en Moezel. Toine: “We hebben heel wat reiservaring: we zijn op Vuurland geweest, hebben een Nijl-cruise gemaakt en Azië bezocht. Maar gek genoeg hadden we sommige delen van ons eigen land nog niet gezien. En dat terwijl Nederland zo veel mooie plaatsen heeft.”

Tijdends hun riviercruise afgelopen zomer bezochten ze in acht dagen onder meer Enkhuizen, Lemmer, Sneek, Franeker en Texel. Ideaal daarbij was dat het schip de MS Allegro (met een Zoover-waardering van 8,4) elke keer aanlegde in het centrum van een stad. Wij zijn niet heel goed ter been, dus het was voor ons prettig om vanaf de kade zo het centrum in te kunnen lopen.”

Els staan ook de sluisjes in Friesland nog helder voor de geest: “Heel bijzonder. Het ene moment heb je vanuit je ruime hut uitzicht op de kade, het andere moment zie je niets meer omdat je onder water zit.”

Veiligheid voorop

De kerstcruise bracht Els en Toine vanuit Keulen over de Rijn naar Mainz, om uiteindelijk via de Moezel in Koblenz aan te komen. Toine: “Met de bus werden we keurig naar Keulen gebracht en uit Koblenz opgehaald.”

Ook op deze achtdaagse riviercruise keken Els en Toine hun ogen uit. Els: “De boot bracht ons onder meer naar het prachtige Mainx en Koblenz. Toine had vooraf stadswandelingen uitgeschreven, met alle bijzonderheden van de betreffende plaatsen. De Altstadt van zowel Mainz als Koblenz is echt schitterend. Bovendien erg schoon, je vindt er nauwelijks vuil of graffity. Zo konden we dubbel van deze steden genieten.”

Inmiddels zijn de riviercruises een prachtige aanvulling op de imposante reishistorie van Els en Toine geworden. Ook personeel van de MS Allegro ontkomt niet aan hun lofzang: “Ontbijt, lunch en diner gebruik je allemaal aan boord. Op de maaltijden is werkelijk niets aan te merken, de keukencrew is uitstekend. Dat geldt ook voor de kapitein. Hij stelt de veiligheid van de reizigers altijd voorop. Een voorbeeld daarvan is een uiterst mistige ochtend tijdens onze cruise. We vertrokken later dan gepland, waarna ik de kapitein ben gaan vragen naar de reden. Hij vond het in de mist niet verantwoord om te varen. Dat gaf ons een heel vertrouwd gevoel!”

Onmisbaar op reis: de fijnste musthaves voor in je koffer.