Nieuws/Binnenland
448530
Binnenland

Schip als perfecte uitvalsbasis

Ieder jaar naar dezelfde vertrouwde camping in Zuid-Europa kan een heerlijk vooruitzicht zijn voor de zomervakantie. Maar soms wil je iets anders – alleen luidt de vraag: wat dan? IJsland is een prachtige bestemming die zich ideaal per cruisereis laat verkennen. Maar ook een stedentrip naar bijvoorbeeld het pittoreske Lissabon is een aanrader per schip: vanaf de kade loop je direct het centrum in.

Akoestisch wonder op IJsland

Peter van der Aart maakte met Kras een cruisereis naar IJsland. “Sommige mensen genieten vooral van het schip en alles wat er aan boord te beleven is, maar wij gaan eigenlijk vooral voor de locatie. Een cruisereis is namelijk de ideale manier om op veel prachtige plaatsen te komen. IJsland is een prachtig land, met veel vulkanische activiteit en nauwelijks begroeiing. Maar wat vooral indruk op ons maakte, is de kloof in het Thingvellir National Park. Een kale, zo’n 100 meter brede kloof die is ontstaan doordat twee aardschollen heel langzaam uit elkaar bewegen. Door het koude klimaat op IJsland is er in al die eeuwen weinig veranderd. Struikgewas vind je er niet, wat maakt dat er een geweldige akoestiek is: alles wat je zegt weerkaatst tegen de wanden. Niet zo gek dus dat al in het jaar 930 het eerste IJslandse parlement – het zogeheten Althing samenkwam bij Thingvellir. Als je de kloof bezoekt, kun je je levendig voorstellen hoe bijna 1000 jaar lang het IJslandse volk juist op deze plek werd toegesproken. Tot 1798 bleef deze plek in gebruik als plaats waar onder andere recht gesproken werd. Het maakte diepe indruk op mij en mijn vrouw!”

Buitenstad bij uitstek

Schilderachtige, smalle, bochtige straatjes, pleinen met fonteinen, brede winkelavenues en een prachtig gelegen kasteel met uitzicht over de hele stad: Lissabon heeft het allemaal. Janny Flikweert maakte met haar man via Kras een cruisereis naar deze romantische ‘witte stad.’ “Het was ideaal dat we direct van boord het gezellige centrum konden inlopen. Mijn man en ik genoten van de wandeling door deze grote, afwisselende stad: een enorm plein aan de Taag, en veel mooie, nauwe straatjes met kleine, blauw betegelde huisjes – dan weer ging de weg omhoog, dan weer naar beneden. Overal rijden de karakteristieke trammetjes. We houden ervan om een stad buiten, op straat, te ervaren en daar is Lissabon bij uitstek geschikt voor.” Aanraders: duik de oudste wijk van de stad in, Alfama, een labyrint van bochtige straatjes, poorten, trappen en kleurrijke gevels met wapperend wasgoed. Uitgebreid lunchen met verse vis en tot diep na middernacht in een van de vele cafes wegdromen bij de traditionele fadomuziek. Sla ook het hoog boven de stad verheven Castelo de São Jorge niet over. De klim meer dan waard: op de binnenplaats van de ruïne, die uit de IJzertijd stamt, vind je een schaduwrijk parkje en een prachtig uitzicht over Lissabon.

Waar moet je op letten als je een cruisevakantie wilt boeken? Raadpleeg onze checklist.