Nieuws/Binnenland
448535
Binnenland

NIEUWS

Zweedse kajuitkruizer winnaar

De Zweedse Klassieker Club heeft een prijs ingesteld voor de mooiste klassieke houten motor- of zeilboot uit Scandinavië die er in Nederland of België rondvaart. Er kwam meteen een winnaar uit de bus.

Op zondag 17 januari jl. hield de Zweedse Klassieker Club haar nieuwjaarsreceptie in ‘De Haven van Huizen’. Tijdens dit drukbezochte evenement werd voor het eerst ook de nieuw ingestelde wisseltrofee voor ‘Boot van het Jaar’ uitgereikt.

De prijs voor 2016 gaat naar de kajuitkruiser ‘FRI’, 10 x 2,50 x 0,80 mtr., gebouwd in 1937 in Zweden, op de Fröberg Bootwerf bij Stockholm, naar een ontwerp van C.G. Pettersson. Eigenaar sinds 1997 zijn Jan en Josje Jaspers uit Cuijk. De ‘FRI’ is voorzien van een Volvo Penta 6 cylinder dieselmotor van 120 PK, uit 1975.

De jury heeft de volledig houten ‘FRI’ verkozen tot Boot van het Jaar vanwege de vrijwel volledige authenticiteit van de boot, die in perfecte staat van onderhoud verkeert. Zowel onder- als bovenwater en zowel qua exterieur als qua interieur. De ‘FRI’ wordt regelmatig gebruikt door de familie Jaspers en heeft door de jaren heen zijn betrouwbaarheid en comfort laten zien. Verder roemt de jury de originaliteit, mede zichtbaar aan de gevonden info en tekeningen bij het digitaal scheepvaartarchief van Zweden, de instelling van de booteigenaar om de boot zo origineel mogelijk te houden en het bijzondere model van de boot.

Op de website www.zweedseklassiekerclub.nl schrijft de familie Jaspers zelf: “We maken regelmatig mooie vaartochten van 3 à 4 weken en krijgen dan veel complimenten over de boot. Jan doet het onderhoud zelf. Een hele klus, maar het geeft veel voldoening als mensen met waardering naar de boot kijken.”

De Zweedse Klassieker Club is de vereniging van eigenaren van Scandinavische klassieke houten boten (motorboten èn zeilboten). Het doel van de vereniging is behoud van deze boten. De competitie rond en het uitreiken van een wisseltrofee voor Boot van het Jaar draagt daar direct aan bij. De Zweedse Klassieker Club telt meer dan 140 leden, verspreid over Nederland en België.