448541
Binnenland

BOOTTEST AB NAUTILUS 17 DLX

Lekker setje

Soms heb je als botentester een gelukje. Bijvoorbeeld als je midden in de winter in Friesland een lekker boot-motorsetje mag testen op spiegelglad water. Het gaat om de AB Nautuilus 17 met Honda BF 100, een combinatie die zelfs in de bittere kou een glimlach om de mond weet te brengen.

De AB Naulitus 17 DLX is een RIB, die door het Friese Boot Akkrum wordt geïmporteerd. Het model is de één-na-grootste uit de lijn van AB consoleboten met polyester bodem en opblaasbare drijvers. In het verleden werden de AB boten in Venezuela gemaakt, maar sinds de politieke instabiliteit daar komen deze handgemaakte populaire kwaliteitsrib's uit het nabijgelegen Colombia. En het goede imago van AB blijkt nog altijd actueel.

Gelcoatlaag

Kwaliteitskenmerk is dat de drijvers uit Hypalon zijn vervaardigd. Het neopreen Orca ® product is vooral door haar UV bestendigheid twee tot driemaal duurzamer dan PVC, dat ook vaak voor opblaasboten wordt gebruikt. Zeker als een boot veel op zout water wordt gebruikt of langdurig in de zon ligt is hypalon een vereiste. De verlijming aan de polyester romp is prima uitgevoerd, de polyester romp is met een dikke gelcoatlaag afgewerkt. Ook beschikt de Nautilus over drie rvs sleep- en drie hijsogen om de boot op een trailer of in davits te transporteren.

Mooi afgewerkt

Onder de banken zijn veel opbergruimtes, allemaal met rubberen sluitingen, mooi afgewerkt, afgewaterd en deels voorzien van een gasveer. Van de plek in de punt kun je met twee vulstukken tussen de voorbanken een riant zonnedek maken. En voor het comfort is belangrijk dat de rugleuningen hoger zijn dan gebruikelijk op een RIB. De stuurconsole is vrij ver achterin geplaatst en de massieve stuurbank achter de console is breed genoeg voor drie man. Het dashboard is simpel, maar alles zit op de juiste plek.

Temperament

Het belangrijkste is, dat deze RIB haar Zuid Amerikaanse temperament heeft behouden en dus geweldig vaart. Met speels gemak – en met de 100 pk aan de spiegel - haal je een top van 68 km/u. En door de degelijke rompvorm is het ook echt een boot om lekker door de golven te knallen. De trim is niet heel kritisch en door de goede plaatsing van de tubes heb je in golven geen last van hinderlijke balansverstoringen. Dan is het een feest om met zo'n lekker setje op pad te gaan.

Cijfer 8,2

Scorebord:

Constructie                            ****Comfort & Ruimte                 ****Ergonomie                             ***Afwerking                              ****Vaareigenschappen               ****Prijs / Kwaliteit                     ****

 

Techspecs

AB Nautilus 17 DLX

Lengte

5.18 m

Breedte

2.46 m

Gewicht

537 6 kg excl. motor

Maximaal vermogen

115pk

Prijs

€ 29.150 excl. motor

Boot Akkrum

www.bootakkrum.nl